Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Svajgång



Min farfar var analfabet, troligen också morfar. Den senare blev en gosse då han måste prata svenska. Händerna kunde inte bläddra i en bok: de var stumma av nätläggning där de plockat bland Muonioälvens finduksvirkade isflarn. En gång tappade han sin gumma över kanten. Han märkte att det bubblade betänkligt i aktern, eftersom att han drömde om de magrunda sikarna. Hon behövde inte, efter att de tagit upp fisken, denna enda gång förstulet vanka invid moppens flak. Han kom så pass till sans, klarnade, i tid, att han i kjolarna kunde rycka upp henne. Hon fick emellertid ro våt, han hämtade fångsten senare och var hela tiden obrutet stingslig, som stirrande – orolig att minken skulle ta den.
Farfar hade en mätpinne som han skar i då han gjorde affärer med samerna: olika hugg eller jack för skilda samefamiljer. En gång såg man honom bärande en bulig plåtlåda med tusenlappar på Gällivare station, han stod klädd i blodkonande vargpäls. I generationer har man tyckt sig veta att han var miljonär, men pengarna var inte hans, de var samernas. Man har 1972 i Masungsbyn (framför ett plank) sagt mig att han på den tiden han hette Katariinan-Eli slaktade en ren (vid en korsning) i Silkimuotka.

*
Morfar tog inte min framsträckta hand då han låg i singlet utanför sitt egenhändigt byggda grönmålade hus, han valde att krypa. Mamma lärde sig aldrig hur man lägger spång över levnadens myrgung. Pappa byggde en ärtskideformad båt, men nynnade inte en endaste gång på sången Don´t slander me mama mama




Fri vers av Per Teofilusson
Läst 295 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2016-02-25 10:07



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
du är helt fullskiten med guld
2016-02-26

    Erika H
Det gick att leva fint även utan skrivna ord.
Vet inte varför den där utsträckta handen känns så tom. Kanske är det för alla människor jag känner som vägrar be om hjälp, har så svårt att ta emot.
Och ängslan, den där ängslan att det man försatt sig att göra inte blir av. Avbrott inte planerat som stör och rubbar.
En bit liv. Skildrat med säker penna.
2016-02-25
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson