Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En optisk illusion


Luftspegling på solvärmd asfalt (sonett)

När ljusets strålar möter gränslinjen

emellan luftlager vid motorvägens asfalt

då bryts de mellan varma sjok och kalla

och illusionen tar sin hägrande gestalt

 

Är det ett luftslott som tycks synas där på vägen?

som om någon spolat vatten längs dess ytskikt

när vi närmar oss tycks varje bländverk borta

men synvillan är kvar, helt oförvägen

 

vad händer då betraktaren blir lurad?

Finurligt luftens spegling återfinns

ett par hundra meter bort från ögats lins

 

det som tycktes vara vatten för en stund se'n

är blott solvärmd asfalt får vi varsebli

en fysikalisk illusion, en fantasi

 

© Birgitta Wäppling, 13 maj 2017

 




Bunden vers (Sonett) av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 1296 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2017-05-15 07:41



Bookmark and Share


  Nils-Robert
Så bra diktat om ett optiskt fenomen i naturen.
2017-05-17

    ej medlem längre
analyserande, finstämd, sonett, ovanlig, svår att skriva... applåder!!
2017-05-16

  Maria Marängsviss VIP
finurligt och intressant om ett fenomen som fascinerade mig så när jag var barn,
när jag läser din finstämda sonett försvinner jag på nytt iväg i tankar, vad är verklighet och vad är fantasi/illusion/luftslott/fysik ...?
2017-05-15

  Anya VIP
Jaa dessa vägskuggor kan verkligen imponera. Jag gillar också att studera dem från bilden. Så tydliga på håll och så borta när man kommer närmre.

Ibland undrar jag vad mer i livet som bara är en illusion...finns det mer vägskuggor? Din text får mig att tänka till. Bra!
2017-05-15
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP