Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Självupplevd nakenhet.


Presumptiva gravar


Kallt ljus slår emot dig vart du än ser
I den intilliggande kryptan är det någon som ber
Fasansfulla figurer tycks förvridas allt mer
Eller är det ögonen som ljuger

Tidsplanen är etsad i sten intill din port
En gång per dygn kommer häxorna som gjort
Någon lustig liten dekokt som skall drickas fort
Om du vill visa att du duger

Åderlåtning blyplåtning och tatueringar från hamnen
Vid tår är knutna lapparna som skriker ut namnen
På dem som gav upp och slängde sig i famnen
Där befrielsen var svart

Pantrarna som smyger sakta genom ökenljuset
Vänder tankarna inåt bort från mardrömshuset
I källaren på hyllan ligger livets vin så fruset
Och transporten tog en kvart

Bensindoften ligger tung över dem presumptiva gravarna
De brutna bastarnas svett droppar ner på latexlavarna


Bakom porslinsraden väser viljan sakta fram
Den sista mossan tuktas varckert med Meduzas kam
Sofistikerade maskiner driver ånga genom slam
Utan avbrott natt som dag

Ansluten till polcirkeln där står Tracery Dick
Mycket yngre nu än på den tiden när han fick
Sjunga utan vare sig stämband eller mick
Om schackvärldsmästaren allra sista drag

Och satan räknar hem fåren i sin flock
Han kallar fastän nästan alla öron slagit lock
När gula gröna piller serveras av en kock
Som aldrig någonsin vill flambera

Han har stekpannor av rosfritt och en trasig slev
En rotmos-rotmosare som alltid saknat vev
Och en cykel utan trampor styre eller drev
Så han får promenera

Bensindoften ligger tung över dem presumptiva gravarna
Glaskanylens klirr ringer i örat på de nerbrutna navarna


Bränsle på vagnar transporteras mot sitt mål
Sattelitantenner faller in i ett helgat hål
Mot skyarna ses dansa dessa varelser av kol
Beklagande att vägen var för kort

Svepningen av bomull lägger sig på plats
Och överceremonimästaren kommer med sin krats
För att sista steget nu när bastaren tar sats
Skall leda genom porten hastigt bort

Kiselintelligensen som aldrig gör ett fel
Räknar av på fingrarna ett dussin och en hel
Så att man kan veta vem som vinner detta spel
Och vem som dukar under och blir sist

Blir du avprickad av misstag som pantsatt och klar
Så kan du lika gärna bli en sådan som tar
Batterierna ur luckan och kortar sina dar
Genom resan till ett land helt utan brist

Bensindoften ligger tung över dem presumptiva gravarna
Morfinets makt så märkligt mäktig sprider sig bland slavarna




Fri vers av Uffe Agnetun
Läst 225 gånger
Publicerad 2006-05-24 13:09



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Uffe Agnetun
Uffe Agnetun