Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läste en gripande text om en man som hette Per-Erik Flygare och som miste hela sin familj i spetälska. Finns ett fotografi från behandlingshemmet i Järvsö där dottern Engla Maria står iklädd en klänning, där man ser att hennes ansikte är alldeles knöligt.


Dikt till Engla Maria

Du var långt från ditt hem och din far,
du hade fått flytta ända till Järvsö.
Nån tro om en framtid hade du knappast kvar,
du sändes bort för att sakta förtvina och dö.

Engla Maria Flygare, så hette du
och jag ser dig här på en gammal bild.
Året är 1906, det är länge sen nu
och din blick synes mig sorgsen och mild.

På kyrkogården vilar dina bröder och din mor
och du har själv blott fem somrar kvar.
Du är tolv år och kommer aldrig att bli stor,
från din familj klarade sig blott din far.

Likt flera av de äldre kvinnorna bredvid
är ditt ansikte förhärjat av det hemska.
Det fanns ingen räddning och ingen framtid
för en liten flicka med spetälska.

Engla Maria Flygare, så hette du
och folk ska minnas ditt öde och ditt vackra namn.
Året var 1906 och det var länge sen nu
dödens ängel tryggt tog dig i sin famn.








Än idag finns spetälskan kvar på många håll i världen,
trots att den numera relativt lätt går att bota,
och har gått att bota i många decennier.
Ett starkt underbetyg för mänskligheten.




Bunden vers (Rim) av Thomas Widemark
Läst 488 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2018-11-16 22:24



Bookmark and Share


    Sefarge VIP
När man mister blicken
Och tycker synd om sig
Själv. Det finns ändock
Så mycket att vara tack
-sam över. När man be
-tänker andra människo
-ödens hemskheter de
Tvingats genomlida!
Tack för belysande
Skrivrader att
Fundersamt
känna av!




2019-05-26

  Bibbi VIP
Starkt berörande.
2019-05-06

  morgonstjärna VIP
berörande fångat om en grym sjukdom som finns kvar och som du påpekar varför den gör det? har ett människoliv så liten betydelse att penningen betyder mer...

2019-01-15

  ResenärGenomLivet VIP
Sorgligt att den sjukdomen inte är utrotad än...en berörande berättelse...
2018-11-21

  Respons VIP
Du fångar detta livsöde så bra med din text så det är som att se henne framför sig.
2018-11-18

  mare VIP
Minnen från förr
ger tillbaka blickar
det fanns verkligen
sorgliga berättelser
som du så skickligt
och bra beskriver
stackars lilla flicka
din sista rad talar
sanningens ord
2018-11-18

  Cikoria Blå VIP
Verkligen en historia som grep tag i en.
Jag visste inte att den sjukdom en förekommit i Sverige.
2018-11-16
  > Nästa text
< Föregående

Thomas Widemark
Thomas Widemark