Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
På värmländska


Ja längter te sömmern

Ja längter te sömmern så ja tror ja blir stölli
Nu äre halt å glint, å en behöver nö å höll i
usch tåkket väär så kallt å uttäckt dä ä
å kröppen måst en, mä en masse lager klä

Biln den hacker å ruta dän ä vit
skon den halker än hit å än dit
Sköveln den för ja fram åsså åter
dä jär ont i ryggen så ja nästan gråter

Nej usch å fy å blä, nu får dä va bra
nu vill ja ha sömmer varenneste da
tänk å baad å sool så kröppen blir go
å meet mä mask ve en römålad bro

Å fögglan de kvettrer sö trevlit å glatt
Å där borti trät sitter grannens katt
å blomman de döfter så gudomlit gött
å så tar ja mäj en tår å te dä nött sött

Å när dä skymmer ve tjärnen för varennaste djur
Ja setter å ser på Guds unnerbar natur
å nä ja hör spoven, ja så löckli ä
för å hör dän dä ä att nö särskilt dä

Men när ja tänker ätter så vare nö ann
had ja int bränt mä å ble beten i pann
å vattne dä föll ner aldeles för läng
å aldeles för vaart dä va i min säng

Å åska slog ner så datorn ble väck
Å myggan tyckt öm mäj på vaenneste fläck
Å sola den höll på så ja blev att sö svett
Ja de va vesst int baar gött, dä va att litt lett




Bunden vers (Rim) av Kerstin68
Läst 454 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2018-12-30 14:13



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Sunne har jag hört talas om.

Även Fröding skrev någon på värmländska. Om ett troll.
2018-12-30

  Kerstin68
Jag kommer från Sunne.

Gunnar Ehne från Östmark var en Värmlänning som skrev dikter på värmländska. Läsvärda och finurliga.
2018-12-30

  Larz Gustafsson VIP
Hällefors? Lesjöfors?
Glömmer aldrig: "Töck dö öm hään?" (Linnea från Lesjöfors frågade mig om Docka Bodén från Hällefors...)
Det där nämner jag senare i en låt jag skrev.
Min favoritpoet kom från Värmland: Nils Ferlin.
2018-12-30

    ej medlem längre
Dialektalt. Kul!

Dä måste vare wärmlänska..eller?
2018-12-30

  Ezmeralda VIP
Härlig text.
2018-12-30

  Öknens Ros VIP
Underhållande.
2018-12-30
  > Nästa text
< Föregående

Kerstin68
Kerstin68