Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Årets julkalender utspelar sig i Pildammsparken i Malmö och skrivs av Nanna X i samarbete med gästpoeter. Dagens gästpoet är Katten Kin, i gott sällskap av HC Andersen själv. Foto: Nanna X.


Anden i Pildammsparken: lucka 5

 

Hans Christian och Jenny brevväxlade i nästan 30 år. Han friade till henne flera gånger, och fick avslag varje gång. Jenny gjorde karriär i USA och gifte sig 1852 med pianisten Otto Goldschmidt. De fick tre barn. Andersen levde hela sitt liv ensam. Han var barnens vän och sagofarbor, men han fick aldrig några egna barn och levde aldrig i något längre förhållande. Enligt levnadstecknarna var troligen alla hans förhållanden platonska.

Hans Christian fortsatte att skriva glödande kärleksdikter, skådespel och dedikationer till Jenny: 

 

"Der er Mennesker vi leve

Sammen med, Aar ud, Aar ind,

Aldrig dog vi med dem bleve

Venner, ret i Sjæl og Sind,

Andre, kun vi mødte disse

Faa Minutter, og tilvisse

Vi dem kjendte, vi dem vandt,

Varigt Venskab os forbandt!

Siig, har jeg ei Perlen fundet?

Har jeg - en Veninde vundet?"

(Mulatten 3 Act)

 

Eller som vi idag skulle uttrycka det, på ren svenska:

 

Dörren står på glänt 
Jag väntar den människan 
Som jag alltid känt

 

Solen går i moln och fåglarna i dammen börjar rugga. Jag lyfter från bänken, sveper schalen om halsen och fortsätter min promenad genom parken.




Prosa av Nanna X
Läst 273 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2019-12-05 06:33



Bookmark and Share


    prima donna
Så fint, och vad bra haikun gick in där!
2019-12-16

  KattenKin VIP
Så himla modigt utav honom att fria flera gånger trots att han fick nobben, då går verkligen hjärtat före ett förlorat ansikte. En sån själ kanske inte ens tänker i sådana banor, står över våra larviga konventioner där vi själva många gånger är de största förlorarna.

Himla fint avsnitt igen, och jag tycker min haiku nästan kändes skräddarsydd. Alltså, med tanke på hur osäker jag var om något jag nu skrivit på sistone verkligen skulle passa eller inte. Tack!! :)
2019-12-06

  Magdalena Eriksson VIP
tack
2019-12-05

  Anya VIP
Intressant med fina inlägg. Tycker om kattens haiku.
2019-12-05

  TrollTörnTrappan VIP
Kort och gott en evig längtan....? Kul kontrast hur du parar ihop HC:s betraktelse med haikun av KK!! Hennes känns befriande konkret - särskilt när man just tragglat sig igenom alla kommatecken längs den danska dramatikens trevande tes...
2019-12-05

  Minkki VIP
fin sammanfattning på ren svenska! väldigt intressant att följa med hur historien växer fram på promenaderna i Pildammsparken, liksom den svartvita svanen på bilden småningom ändrar färg (tror jag den gör)
2019-12-05
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X