Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
FRED2022


Konsekvensetik

"inte ett sandkorn kan rubbas utan att det påverkar alltets väv: när du ändrar något, ändrar du allt." Wei Wulong >teets väg< 7:e århundradet i Äldre Qian-tid. 

 

Det som inte är bra för djuren är inte bra för oss.
Det som inte är bra för naturen är inte bra för oss.
Enkla regler så svåra att följa, i en värld där vi rubbat balansen och brutit naturens lagar och regler. 

Var människas val,
kan tyckas enkelt
men ack så svårt. 
När vi inte ser längre
än dit näsan växer.

Så litet som ett enkelt fjärilsslag
ger förändring på vår jord.
Vår makt som människa är ofantlig
så länge vi inte ser bortom vår horisont
så tappar vi inte bara helhetens utsiktspunkt, utan också vårt förstånd.
För så länge du ser endast till din närmsta syster och bror, till familjens egna behov
missar du, att vi är sammanbundna med alla.
De val vi så kortsiktigt gör, får oerhörda konsekvenser. Rätt eller fel, ligger inom konsekvensetikens vågskål.
Du kanske inte ser dem idag, men de kommer kristallisera sig framöver.
Så låt varje val, handen på hjärtat,
vara det val som är för allas bästa.




Fri vers (Fri form) av Maria Zena Viklund
Läst 205 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2022-04-17 14:19



Bookmark and Share


  Mangal VIP
Så sant, så enkelt och tydligen så svårt. Ord värda att läsa varje dag. Tack!
2022-05-15
  > Nästa text
< Föregående

Maria Zena Viklund
Maria Zena Viklund