Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
2022.05.20 fredag. Om jag vinner elvahundraen miljoner kronor i kväll, vad hjälper det?


Hemlängtans ångest

På sista ensamhetens avdelning på Gällivare sjukhus. Dör de trötta anletsdragens folk. Febrilt tänkande de slutliga andetagen i sitt långa liv. Varandes blott en sekund. Jag såg ögonkasten hos personalen där. Den väntande. Man måste ju hela tiden vidare.

I dagrummet satt vi tre stycken. Drickandes kaffe med bröd. En substitutsyssla till glädjen. Likgiltigheten över död och liv träffade oss i rastlösheten. Och ingen av oss kände oss hemma. Jag kan inte längre känna med folk. Det är dött hos mänskligheten. Och vi måste ju hela tiden vidare.

Så var vi tvungna att gå. Utan att veta om vi kommer att träffas igen. Och sedan, köra bil tillbaka i försommarens kyla. Milen låg i ryggen på hopplösheten och ovissheten. Väl framme kändes det att vi ändå kanske kört fel. Men vi måste ju hela tiden vidare.

 




Fri vers av Mats Kitok-Lundmark VIP
Läst 231 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2022-05-20 16:41



Bookmark and Share


  Anoo Niskanen VIP
Väldigt bra komponerad! Vi måste hela tiden vidare, men var är vi på väg?
2022-05-21

  Solweig Jansson VIP
Väldigt bra - gripande ! Visst är det märkligt att ju materiellt rikare vi blivit, ju mer har humanismen fått stryka på foten - trots goda avsikter från början. Sedan kom pengajakten med i omvårdnaden och då finns det varken tid eller pengar att få vara mänsklig ! Ferlin: nu är det inte långt emellan människornas hus, men långt emellan hjärta och hjärta . . .
2022-05-20

  Sparvögat VIP
Jag känner sorgen som vilar hos de som väntar på en annan tid och sorgen hos de som måste se på…
Och livets ständiga sökande efter något som inte kan finnas…
Vemodigt och gripande berör så orden!
2022-05-20

  Emanuel Sigridsson VIP
Det finns ingenting som är så lätt som att kommentera en text som denna: det här är bra.

Texten vädjar till de understas gud.
2022-05-20
  > Nästa text
< Föregående

Mats Kitok-Lundmark
Mats Kitok-Lundmark VIP