Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Rötter


Mina rötter finns inte
i farfars gamla lada
på andra sidan ån
eller i mormors äppelträd
och vinbärsbuskar
i byn här bredvid

jag är en främling här
uppryckt, omplanterad
”en främmande art som med människans hjälp
flyttats från sin ursprungliga miljö till sin nya omgivning”

mina rötter finns i det fördolda
i ord från förr
i språket på andra sidan
Östersjön

mina rötter finns i det förflutna
i min morfars medalj
från kriget han var för ung för
i min mormors ögon
i min farmors flykt från Petsamo
med alla barnen

mina rötter finns på ställen
där jag aldrig har bott
i Lappo, Vieremä och Varkaus
platser som har präglat mig
på avstånd




Fri vers av Anoo Niskanen VIP
Läst 310 gånger och applåderad av 19 personer
Publicerad 2022-06-19 10:11



Bookmark and Share


  Eva Langrath VIP
Fint skildrat.
2022-06-20

    Lena Söderkvist VIP
Rakt och enkelt om en verklighet som några av oss har drabbats av på olika sätt. Alla undringar som ättlingar till de finska krigsbarnen måste bära med sig! Och de som minns hur det verkligen var känner nog både saknad och lättnad. Jag förstår inte att det här landet inte ser på samma sätt med nutidens ensamkommande flyktingbarn.
2022-06-20

  Kungskobran VIP
Mina rötter finns i Sverige sedan femhundra år tillbaka eller mer, det enda land i världen där jag inte är invandrare.

Fint fångat av dig.
2022-06-20

    Sefarge VIP
Belysande berörande
och så igenkännande
Skrivet! Trots olika
ortsnamn.Barndomens
Rot-uppväxt trakt
Bär vi inom oss
o borde binda
samman o
ej göra oss
till ovänner
inför var
-andra?
;)

2022-06-19

    ej medlem längre
Tycker om.
"mina rötter finns på ställen
där jag aldrig har bott"- på pricken formulerat.
2022-06-19
  > Nästa text
< Föregående

Anoo Niskanen
Anoo Niskanen VIP

Mina favoriter
de ryms i tystnaden
Rotlös