Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Efter en omtumlande dröm jag hade för ca. 13 år sedan. För mig var detta en mystisk upplevelse som gett upphov till fler frågor än svar. Den centrala frasen är tydligen en äldre form av italienska, ett språk som jag inte behärskade då jag drömde detta.


Io solo ero...


Ensam äntrade jag det öde templet i drömmens klarsynta värld där skuggorna lekte i fackelbelysta gallerier. I dess center reste sig i sju höga våningar den jättelika statyn av ren, likblek marmor föreställande en skäggprydd konung på sin gigantiska tron medan en pleromatisk krona tyngde den förtäckta hjässan. De blinda, livlösa ögonen stirrade ut i intigheten, men såg samtidigt allt. På den högt stående kronan var grekiska bokstäver ödmjukt inhuggna och djupt i mitt sinne ekade ordens mening på ett för mig främmande språk (som jag ändå förstod);

Io solo ero, ero solo Io.*


Jag blev illuminerad, jag såg klart! Så komplext enkelt eller så enkelt komplext. Ja, så är det, just så är det! Där stod jag alltså framför den kosmiska kvintessensen; de vises sten var inom räckhåll.

I galleriernas skuggor fann jag de tre heliga böckerna. Fragment, inget mer än fragment; ingen av böckerna innehöll en helhet, men tillsammans viskade de om Alltet...

Lågornas lek på de urgamla väggarna beblandades med skuggor av assassiner som lurade på mig i dunklet. Jag var för nära den yttersta sanningen, den med stort S. Plötsligt höjdes en slingrande dolk av antikt, arabiskt stål i lågornas fladdrande sken. Frenetiskt och våldsamt förde assassinen in kniven i sin buk; hugg följde på hugg, blodkaskad på blodkaskad medan han maniskt upprepade orden:

Din vetenskap är en lögn! Din vetenskap är en lögn! Din vetenskap är en lögn..!


Pan grep tag om mitt hjärta, terrorn steg inom mig. Jag slets med ens ur drömmens verklighet med ett kvävt skri. Kallsvettig, omtumlad; uppvaknad. Inget har sedan dess varit sig likt och jag frågar nu mig:

Är jag vaken, medan jag i denna stund skriver detta, eller är det nu jag drömmer...?

*Äldre italienska. Ungefär: "Jag är den enda, den enda är Jag".


©MagisterZ
Fri vers (Prosapoesi) av MagisterZ
Läst 20 gånger
Publicerad 2023-02-22 14:03Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

MagisterZ
MagisterZ