Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
sjuan tar vi senare


Piano #8 : Tarot för Skulptur

 

 

på samma gång en tangent slås an

i vårt vanligtvis tysta, stilla museum

börjar någon av de tunga skulpturerna att

dansa lätt i ekande salsrum

 

den osynliga pianisten tros ha

urgamla figurer i sin rockärm

som viskar färgrikt : vilken ton man torde ta

- aldrig ropar i tom mobildskärm

 

 

när magikern har blandat detta trolska ackord

av dårskap, död och kloka spår i mänsklig hjärna;

då rullar gudinnan i sin vagn av gips, som når

igenom svarta världen likt en skön gammal stjärna

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Bunden vers (Rim) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 88 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2023-10-14 01:59



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Trenne inlevelsefulla tolkningar har ni hittills skänkt texten. Tackar för era vackra läsningar!!!

Mim-artister är emellertid en möjlig association, med förmåga att vara både blickstilla, knäpptysta och utspökade till historiska roller, samt plötsligt röra sig (i samspel med t.ex. ljud).

Föreställde mig under skrivandet skulpturer som rent faktiskt berörs av pianotoner och/eller kortdragningar (efter kursrunda på konstmuseet).

Mer rimlig inspiration kommer från teaterövningar, vari gruppen skulle stå fastfrusna likt skulpturer, som antingen någon skulle arrangera för hand eller om de skulle reagera på signaler (kan ju blanda ihop med andra lekar).

Visst kan det också röra sig om (tunga) minnen som får liv när man hör pianisten, eller en mycket tyst publik som emellanåt vaggar med i musiken, eller en inre klangvärld som aktiveras av mötet med konstverk.
2023-10-14

    ej medlem längre
Vilka magiska bilder, särskilt den med gudinnan i sin vagn av gips. Det jag tolkar in kanske inte alls är vad dikten vill säga, men.. jag tänker mig de tunga skulpturerna som minnen som börjar leva när en viss ton slås an av den osynlige pianisten, som har mer makt än den som lyssnar.
2023-10-14

    Lena Söderkvist VIP
Ser en sal framför mig full med skulpturer. Och de där skulpturerna är förstås den tysta publiken.
2023-10-14

  Gunwale VIP
Tänker mig att det handlar om en inre musik som kan uppstå vid betraktandet av vackra konstverk … då ögonen, sinnet, jublar över att få komma bort ftån mobildkärm och måsten …
Kanhända finns där en verklig pianist, eller: verklig i fantasin?!
2023-10-14
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP