Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ett gott råd - frågetecken?


Tv-reparatören - kortnovell

Han var färdig med reparationen, skruvade på bakstycket.
- Nu ska den fungera.
Han satte i kontakten och slog på apparaten. Bilden var tillbaka.
- Det var en kondensator i nätdelen som hade gått åt helvete, sa han. Och säkringen förstås.
- Vi låter den stå på några minuter för att se om den är stabil. Det verkar den vara. Du hade en massa granbarr inne i lådan, du har väl haft tv:n under en julgran och de har trillat in genom ventilationsspringorna. Det är ganska vanligt, det kan till och med börja brinna.
Jag betalade de 320 kronor som reparationen kostade. Mycket pengar på den tiden. Men eftersom fotbolls-VM pågick var jag glad att tv:n funkade igen.
Reparatören packade ihop sina verkyg och skulle gå men så sa han:
- Jag har ett bra tips som du kanske inte känner till. Du ser den här kontakten på baksidan här. Många tror att det är ett hörlursuttag men det är för jordning av apparaten. Eftersom du har standby är den aktiv jämt. Om du drar en ledning mellan tv.n och t ex ett värmeelment så jordar du tv:n och då minskar ytspänningen i avloppsvattnet.
- Vad har tv:n med avloppsvattnet att göra? kunde jag inte låta bli att fråga.
- Du får en lägre ytspänning och då minskar du risken för dålig lukt och tv:n i sig får mindre impedansstress och håller längre. Du få en klarare bild också.
- Det finns ingen dålig lukt från avloppet här i lägenheten, sa jag.
- Nu nä men det kan komma, sa reparatören. Du gör som du vill men om jag vore du skulle jag jorda tv:n. Tryck fast ledningen mot elementet med en tuggummiblaffa bara.
Jag gjorde som han sa och jag tyckte - eller ville tycka - att bilden blev mer briljant och att det luktade bättre i källaren. Ett gott råd som jag fick alldeles gratis. Vilken toppenkille!
Hur som helst. Det var fotbolls-VM. Polen skulle möta Madagaskar i kvartsfinalen.
Och den matchen ville man ju inte missa.




Prosa av Lasse S
Läst 44 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-11-10 23:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lasse S
Lasse S