Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Litium är 3:e grundämnet i periodiska systemet, men blev första i serien som jag diktade kring redan för tretton år sen, nu modifierad litegrann


Repris : till lilla Litium [Kemisk Kärlek]

 


Li
ti
um

du är mitt lilla
mysterium
silvrigt glimrande,

världens tredje ämne :
den giltiga gången

vill du fylla mina längtansfulla lemmar?!


visste ingenting om dig,
blott att du bor
i batteriet i min kamera

tills jag läste i listan,
tjuvkikade på wikipedia och
utsatte mig för kemisternas stjärnsystem


vi kallar dig Li,
du är den första
knappast största
av universums hittills
sex kända alkali-metaller
likt aska, som soda

dina styvsystrar
Natrium och Kalium
har många daglig kontakt med
men med dig
vet man inte precis...


fastän du är jävligt ensam
finns du inte
i isolerat tillstånd
blott i oli-
ka föreningar

säg, kan du bli lila
i eldslågan eller
illgul som din andra syster?!
varkendera
ty du bär tydligen
blodplasman genom hjärtats
julstrålande kulör


Litium, mitt mysterium,
till vardags förekommer du
i heliga hälsans källor
särskilt i Tjeckien och Bolivia


de säger att du vill bli av
med din enda valens-elektron,
reagera så lätt
med någon ädelgas

fastän du förblir
i fast form
hur man än bränner dig
jonglerar du med din
kropp som en porös lindansös


likt förbannat
ifall du andas min lust
eller redan bara utsätts för luft

hamnar din vackra illusion i förfall


emellertid jAG
är rent fast silver
inget pulver
eller moln som du kan
beblanda dig med
som du behagar


jag följer månens lagar
ibland magiskt
illusoriskt flytande
likafullt
en osviklig spegelyta

vars bilder du
kunde få sönderfräta

om du vill ersätta
mitt minne
som ligger i tredubbla lager
och skvalpar här :


byta ut allt mot
ett engångsbatteri,
Li
låta det bli
oss

 

 

 

 

 

 

 

 




Fri vers av TrollTörnTrappan VIP
Läst 53 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2023-12-31 11:59



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Gillar din kemipoesi där du blandar fantasi med vetenskap. Kul sätt att närma sig kunskap, och vissa behöver ju ämnet för psykisk balans, och jag har en min närhet, vilket gjorde läsningen extra fin.
2024-01-10

  Respons VIP
Lekfull och tankeväckande kemipoesi!
2024-01-02

    Lena Söderkvist VIP
Här kom naturvetenskaperna in i bilden, visste väl att alla ämnen hänger ihop på något sätt. Kemin är en del av poesin, så var det sagt.
Seriöst: En liten flyktig en fastnar i författarens medvetande och blir som en person han försöker få tag i. Om han lyckas förtäljer inte historien, men spännande på vägen är det.
2024-01-01

  lodjuret/seglare VIP
Vart i all världen, tog flygande tunnan vägen, väl var mera bränslesnål på färden, högst som i en känd sägen...
2023-12-31
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP