Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


en indisk förelöpare till schack, som vi lärde oss spela på Världskulturmuséets utställning


Gungbräda #24 : Chaturaji Chaturanga

 

 

 

Fyra färger ser först ut

som simpel Fia fast

med finare figurer,

fiffiga mastodonter.

Elefanten min gula

börjar röra sig rakt

likt ett tungt gammalt torn

får brädet i gungning..

..redo att direkt plocka

undan din blåa kung

utan att spelet tar

slut bara för det.

Vi förväntas förgöra

varandras värden

genom att samla på

de andra kulörerna

i varsin skål,

nästan fängelsehål.

Hästarna hoppar tresteg

som vanligt över bönder

mens skeppen glider i

dubbel diagonal likt löpare.

Blott åtta pjäser per spelare.

på rutorna de orangea

blir sammantaget för starkt

lysande för våra hjärnor.

Även tärningarna är

fyrsidiga och avgör

vilken varelse som får

flytta eller om man vill

stå still.

 

 

 

 

 

 




Fri vers av TrollTörnTrappan VIP
Läst 32 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-02-04 21:24



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP