Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nu är det tid

Nu är det tid att lämna arbetsbordet,
Lägg verktygen i lådan nu till ro.
Säg din kamrat det sista avskedsordet,
bege dig hem mot helgdagspyntat bo.

Lojal och trogen tjänar du för andra
som tar för givet att du stannar kvar
men vägen hem blir tung och svår att vandra
och drömlös sömn det enda du fördrar.

Försänkt i tankar på den mörka vägen,
förnimmer du att månen mot dig ler?
Vid härden står en vilstol angelägen
av väntan på att du ska slå dig ner.

Se här, en dryck som läker milt ditt sinne
mjukt redd av kärlek över eldens brand
som sakta falnat till ett ljusrött minne.
Än värmer glöden, känn! -Sträck ut din hand!

Nu är det tid att lämna all din strävan.
Förvärkta händer kan nu vila ut.
Den man som tjänat hårt i ständig bävan
ska finna frid och få sin tröst till slut.




Fri vers av "Silver" VIP
Läst 495 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-01-13 01:38



Bookmark and Share


    JJ VIP
Det är nästan på dagen 14 år sen jag kommenterade denna dikt sist... Jag mindes den och men skribentens hjälp kunde jag återvända till den... Det säger inte lite om kvaliteten på dikten! Jag tar nog den till mig än mer så här 14 år senare, den beskriver en så vacker respekt och värdighet inför ett verk, ett arbete, även om det kanske inte var skribentens mening kan jag se arbetarpoesi i den parat med en empatisk humanism! Det är just i det den går rakt in i mig! Tack! Mvh. JJ.
2021-01-16

    Trast
Existentiellt med små medel. Mycket tankar ryms här. Och med medkänsla, som någon redan påpekat. Du lyckas att få ihop det vackra med etisk dimension. Du är också skicklig i att lämna dikterna öppna för tolkning. Att detta är på vers gör det ännu mer imponerande.
2008-01-19

    ingvar VIP
Denna Din enastående medkänsla med andra, mitt i Din konst, \"Silver\" är frapperande!
Ingvar
2007-08-14

  lodjuret/seglare VIP
bokmärker den här pärlan
2007-06-21

    Mikaela
jätte bra skrivet. bra rim :D
2007-01-21

  Lillasyster F
Oh så vackert skrivet!
Dikten andas lugn och ro. Denna skall jag skriva ut och sätta upp på anslagstavlan nästa gång jag får arbete - som en påminnelse om att det finns ett liv efter arbetsdagen, och att det är viktigt att vårda även det livet.

Jag anar också ett visst vemod i stämningen, men friden på slutet läker oron som stundvis skymtar igenom.
2007-01-14

    JJ VIP
Känns mer som en sumering av livet än av en arbetsdag, en vackert sansat konstaterande av att allt har ett slut, och efter slutet det väntar vila. "Lägg verktygen i lådan nu till ro" är en rad jag älskar, den berättar så mycket, och låter mig ana ännu mer. "Förnimmer du att månen mot dig ler" är en annan. Jättebra! Mvh. JJ.
2007-01-13

    Bodil Sandberg
Tjuuuuuuusigt poetat...snygga rim och mycket känsla!!!
2007-01-13
  > Nästa text
< Föregående


"Silver" VIP