Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Detta alster har kommit till i samarbete med skrivarvännen Hajman.
Tack för kritiken! Rejält omarbetad 28/1. Tack Hajman för ditt tålamod och trogna arbete.




Svartvit

Den varma staden skimrar vitt i solens klara strålar
som glider över taken och fördjupas varje timma
förgyllda av det ljus som sista taket slutligt målar
med rosenröd strimma

Den svarta korpen går i mörka fuktiga rabatter
I stadens flod om natten 
flyter en båt med svart gestalt
mot okända trakter

Den vita duvan lyser där på masten där den sitter
I stadens flod om dagen
flyter en båt med ljus gestalt
mot ljusare trakter

De långa mörka herrarna med svart hatt och frack
Vandrar i nattsvart afton under rymdens mörka himmel
med dystra miner,  svårt att hålla huvudet i schack

De vackra ljusa flickorna går fram i solskensljuset
förväntansfull är deras vandring mot den vita kyrkan
med hoppfullt glada miner bärs de upp av lyckoruset

Den svarta bilen kommer med "mörkrets stora kraft"
Nu finns den inte mer, begravd inunder svart granitsten
Två svartvita fåglar sitter nu på stenens skaft

och ser den vita öppna bil som rullar fram i gruset
från kyrkan och de mörka herrar som slängt ris på bruden
i parets glada hjärtan ekar ännu orgelbruset

Den ljusa sekunden, så hastigt förbi
Att leva tillsammans är svartvit magi

 

 

 

                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






 






 

 

 





 




Fri vers av "Silver" VIP
Läst 607 gånger och applåderad av 5 personer
Utvald text
Publicerad 2007-01-14 21:36



Bookmark and Share


    JJ VIP
Jag gratulerar en duktig skribent en välförtjänt utmärkelse! Mvh. JJ.
2008-07-13

    Trast
Intressant med alla djur och färger (om än \"bikromatiskt\"). Ger en uppdelning, två lägen, som återspeglas i uppdelningen i strofer. En sorts randighet. Intressant också att fågeln är svartvit.
2008-01-19

    ingvar VIP
Inte riktigt en dikt av den klass, jag nu blivit så bortskämd med, tycker jag. Svårt, mycket svårt att helt bemästra, denna form.
Ingvar
2007-08-14

    JJ VIP
Min hjärna är enkelt konstruerad.... därav kommande fundering, jag gillar texten men ser inget direkt sammanhang i den... är det månne så att det växelvis svarta och vita slutligen möts blir svartvitt, ett samspel uppnås...din (er) text får mig att tänka och där igenom berörs jag, slutsats= en berörande text. Mvh. JJ.
2007-01-16

  Lillasyster F
Vacker dikt med både det ljusa och det mörka i samspel.
Jag tycker om formen med en kortare fjärde vers i de första fem stroferna. Detta lite abrupta slut fångar intresse. Sista strofen är också innehållsrik i sin enkelhet.

Kanon!
2007-01-15
  > Nästa text
< Föregående


"Silver" VIP