Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

el gran océano

I

Du sökte havets gränser
med ögonen lodade mot djupet
håvade du upp ocenens själ
och de strandsattas rop

fyllde hornet till bredden
med med opalblå havsbubblor
och doppade gåsfjäderskaftet

en tanke vilade i solen som flöt in
över mahognyskrivbordet,
medan du lät din och havets ådra förenas


så lossade du din hand ur drömmarnas grepp,
och lät en vit duvas bön segla över vita ark.



II

Du hörde först inte

din posiljonens steg
som kom med Brevet
från landet som aldrig flyttats

jag undrar om du
egentligen brydde dig om dess innehåll,
för den som sett botten
har drömmer vidare drömmar
än bära en segerkrans


III

Och jag tror att druvorna på terassen nedanför
torkade ut, och havet utanför
din hycianda öppnade sina kanaler
och sinade inför oseende ögon,
då smattret av gevären i Santiago hördes
piska mot din månskensdörr
när lakejerna med de svarta stövlar
som bar blod på klackarna
kom och lämlästade din skrivarborg.

De Ovetande,
som inte visste att poesin inte kan döda genom våld,
utan förgrenar sig på jakarandaträdets grenar
som växer nära din grav Pablo,
och sprids med vindarna mot jordens hjärta.


\"O stora sår, heta källa,
som rullar sina vilsekomna åskor
över harpunens vidder, färgade
av blodets hav,
ett milt och sovande djur,
fört som en cyklon av brustna hmisfärer
ända till späckens svarta fartyg,
bemannade av girighet och pest.

Oh, stora staty, död i kristaller
under polarmånen, uppfyllande rymden
likt ett moln av skräck som gråter
och höjer oceanerna i blod.\"

Pablo Neruda ur levitan/Den stora ocenanen










Fri vers av _Mian_
Läst 419 gånger
Publicerad 2005-01-20 17:51



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

_Mian_
_Mian_