Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Samtid och framtid

På ett bord har jag en tegelsten
som till hälften täcks av en saltrand
Det var så högt havet reste sig mot en vägg
när tsunamin slukade Lisboa 1755
och fick Voltaire att tvivla på Gud

Jag har en burk med vatten
som aldrig slutar att virvla
Det är en skvätt av den svallvåg
som 1883 gick tre varv runt jorden
när Krakatau exploderade

Jag har en pimpsten i bokhyllan
Den togs ur en spricka i en bagarugn
i ruinstaden Pompeji år 2005
Samma sorts sten plockade jag samma dag
i vulkanen Vesuvius krater
Det var den sortens sten
som begravde Pompeji år 79
och utrotade dess befolkning

I våra kroppar finns döden
liksom döden finns i allt organiskt
Efter oss kommer bara att finnas
några rostiga jänstänger, högar av kol
och en oskuldsfull tystnad

Svaren på de frågor vi ställde
kommer ingen att kunna läsa




Fri vers av montaigne
Läst 568 gånger
Publicerad 2007-02-02 18:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

montaigne
montaigne