Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
DEN BELÄGRADE STADEN 6


Fienden

I afse betraktade jag fienden från kyrktornet
Apotekaren hade en låda med kopparrör och glasbitar
slipade av hantverkskunniga judar i Amsterdam
Han placerade glasbitarna i röret och skruvade till
I röret kunde jag se fienden på slätten, fienden i skogen
De var de mycket för många från jordskivans kanter
De såg på mig, de såg längtande bort mot staden
som om de förstått att vi såg dem på nära håll
Krumma kroppar pendlande mellan sepiafläckade tält,
svarta ögon pendlande mellan trädstammarna i skogen
Underligt nog bar de endast korta svärd och yxor,
de har inte som vi katapulter, armborst och grekisk eld
Det är hit de vill, till vår stad med vatten och rena gator
med rättvisa domare, sjukhus och en framtid för barnen
Men de jättelika pata-gonerna fanns ingenstans att se,
de kanske vilade i den mörka skogen bakom tälten
På en kulle såg jag två nakna fångar fästade i varsin stock
Fiendemännen brukade kvinnan fram och bak
Mannen diades hånfullt av en veckogammal kalv
Apotekaren förde med sig en bok av italienaren Gallilei,
han skriver att han sett jorden röra sig kring solen
Det har ju vi bildade alltid känt till, det var inget nytt
Det är samma med De Svarta Ryttarna och deras folk
de är tusen gånger många fler än vad vi är i staden,
det har vi bildade också känt till i många år




Fri vers av montaigne
Läst 730 gånger
Publicerad 2007-02-15 16:21



Bookmark and Share


    Erika H
skyl mig med ditt hån
jag ser nog vad du är
såg jag dig inte runka nyss
när du trodde ingen tittade
du tror du kan
du tror du vet
att du är alltet
och de inget
men de lever som vi gjorde
nu är vi så stora att vi glömt bort
att livet är en gåva
min gåva är att aldrig mer le
finns ingen luft
finns ingen kärlek
jag har bara hatet runt
och mina lungor krampar
mitt kött flår du varje dag
du kommer aldrig mer in
i mig
2007-02-21
  > Nästa text
< Föregående

montaigne
montaigne