Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det är så sorgligt att det är så svårt för så många att älska sig själv. Jag läser om Johanna Sällström, hennes melankoliska vackra ansikte ser plötsigt så sorgset ut, med en avgrund i blicken.


Älskade


Att man har mycket kärlek och uppskattning omkring sig behöver inte betyda att man kan ta det till sig. Att älska sig själv är för många människor ett oöverstigligt berg, och det har inget att göra med hur mycket priser man vinner, hur höga betyg man får, hur smal man lyckas bli, hur fantastiskt jobb man har eller hur mycket positiv respons man matas med. Det hjälper för stunden, botar symptomen, men inte orsaken, det helar inte grunden. Jag vet. Grunden fogas bara ihop med kärlek, så enkelt är det. Och tid tar det.

Såhär är det:
Man kan inte ge någon för mycket kärlek.
Och då menar jag inte den falska kärlek som kräver något tillbaka; motprestationer eller gentjänster, som tvingar och skuldtynger, som har krav och förväntningar.
Nej, den stora kärleken, den som är ovillkorlig och som är helt kravlös: slösa med den. Ge ge ge. Och ge den nu, alltid, så fort du får chansen. Det är en färskvara, så fyll på ständigt. Och gör allt du kan för att ta emot den när den är menad för dig.

Hur viktigt är pengar, jobb, framgångar, kilon, mvg:n eller ytligheter?
Mot hur viktigt det är att ringa sin syster eller bror och säga att man älskar dem, hur viktigt det är att laga middag åt sin vänner, hur viktigt det är att visa den man lever med i ord och handling hur mycket de betyder för en.

De du älskar kommer inte alltid att finnas där. Låt aldrig kärleken vara outtalad, låt inga frågor vara obesvarade, låt inte de du bryr dig om behöva gissa sig till att de är viktiga för dig.

Om de försvinner imorgon, vet de om hur mycket du älskar dem?




Övriga genrer av doxy
Läst 509 gånger
Publicerad 2007-05-01 21:41



Bookmark and Share


  Arowana
Nej nej. Det här är diametralt motsatt mot min tro på hur man lever ett gott liv.

Som Jeffrey Wijnberg i sin bok \"Du behöver inte älska dig själv\" säger:

\" Den person som inte är till nytta för sina medmänniskor kommer förr eller senare att slängas i soporna som ett värdelöst föremål.\"

Att masturbera sitt ego ger en inga vänner. Och vem ska då ge en kärlek? Nej, kärleken tycker jag ska komma av att man ger den till andra, som i sin tur ger av sin tillbaka. En \'win-win-situation\' så att säga.
2007-08-07
  > Nästa text
< Föregående

doxy
doxy