Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stå kvar en stund, det finns mer i dig

ERFARENHETSKUNSKAP

En skulptör som övar sig i åratal
på att i ett stycke marmor kunna
\"se\" statyn han vill skapa redan
innan han slår första slaget och
därför allt oftare lyckas med sina
avsikter får slutligen tillfredsällelse
av en uppenbar, synlig lön för sin
önskan att utvecklas; en staty
han är nöjd med. Det blev som
han tänkt sig, materialet utnyttjades
till fulländning. Han har fått ett bevis
på sin yrkeskicklighet, ett konkret resultat.

Detta kan sedan uppmuntra honom att
gå vidare. Han kan motiveras att tillföra
en ytterligare dimension i sina arbeten;
med tiden kan också en djupare subjektiv
konstnärlig symbolism inlemmas i hans verk,
något som utöver den rena hantverks-
skickligheten kräver ytterligare ansträngningar,
en vilja att nå \"en högre fulländning\".
Skulptören har blivit mästare,
hans staty har blivit konst.

Denna kan vara spännande och givande
men även svår att tolka för en eventuell
beundrande betraktare. Den som är
betraktare kan dock ofta inse stort
yrkeskunnande och ana något ogripbart,
osägbart i statyn som går utöver material,
geometriska former och placering.
Något händer i betraktaren som
svårligen med ord förklaras, lika lite
som konstnärens yttersta mening
med skapelsen exakt kan nedtecknas
eller ens av mästaren själv förklaras.

Detta osägbara, osynliga resultat av
konstnärens mångåriga bemödanden
kan ytterligare öka hans anseende;
han blir respekterad och älskad.
Det kan därmed bli så att konstnären
får rejält betalt för något som ej går
att mäta, väga eller ens förklara.
Hans tysta osägbara kunskap har
fått ett högt värde. Sammantaget
finns här mycket som motiverar
skulptören att alltid utföra yrket
efter bästa förmåga; att utföra sitt
livsverk och vara nöjd med den.




Prosa (Prosapoesi) av Ari Viklund
Läst 293 gånger
Publicerad 2007-05-05 02:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ari Viklund
Ari Viklund