Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Experten på skogsägarstämma: \"Har ni någonsin bedrivit någon aktiv skogsvård??\" Röst ur auditoriet: \"Jomenvisst, jag har skjutit en hackspett....\"


En god människa

Han hette Helge och bodde i en by
mellan Umgransele och Blåviksjön
Han hade mött sin frälsare som helt ung
och behållit barnatron genom livet.

Han var snäll mot barnen, han hade varit
mild mot hästen i skogen, höll hustruns
händer, slitna och mjuka, ömt i sina
när de satt på bron i sommarkvällen

Vintern lång flockade sig fåglarna
kring hans kärvar, solrosfrön och talgbollar
och han satt med sin Tyra och gladde sig
åt gråsiskor, domherrar och lavskrikor

I Helges värld var hackspetten en ondskans
och förstörelsens simpla hantlangare
och att försvara fågelbordet självklart
en kristlig och oegennyttig gärning

Kom det en hackspett blev han rasande,
störtade ut med gräsliga rytande,
viftade med sin käpp åt inkräktaren
och drev honom ut ur paradiset

Så kommer det sig att denne gode man
av ovetande förbipasserande
ofta misstogs för en argsint gubbe
med särskild avsky för vinterns småfåglar








Övriga genrer av papillon
Läst 291 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-01-02 20:49



Bookmark and Share


    EllenCalmira
ömsint skrivet, med knorr
2008-01-06

  vera gade VIP
Märkliga missförstånd uppstå där människan far fram!
Korpen är annars- som den första fågel Noa utsläppte ur arken- enligt Mose gamla lag det asätande orena djur som nämns som exempel på guds försyn, ögonuthackande- läser jag i en gammal bok. Och så har vi de skvallrande Hugin och Munin- också kraftfulla- och den förut nämnde Poe-korpen: ropande förbi-förbi!
2008-01-03

  Björn Nilsson VIP
Märkligt. Var det inte Gunnar Ekelöf som lyckades få tofsmesen till att vara ondskans fågel? Folk har konstiga idéer.

Kollade på kartan och denne Helge verkar ha bott nordväst om Lycksele och där finns det fyra eller fem arter av hackspettar (i alla fall enligt utrbredningskartorna i Lars Jonssons stora fågelbok). Och i allmänhet gör de nytta genom att käka skadeinsekter ute i skogen. Fast det kanske är för sent att upplysa Helge om?
2008-01-02

  Just Emotions
snyggt skrivet!! applåder*
2008-01-02
  > Nästa text
< Föregående

papillon