Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den skapade människan

I första moseboks skapelseberättelse skildras hur en gud skapade mannen - han formades av jord från marken och blev levande genom att guden blåste in liv genom hans näsborrar. Sedan skapade samme gud kvinnan genom att försänka mannen i sömn, ta ett av hans revben och fylla igen hålet med kött - av revbenet byggde han sedan kvinnan \"och förde fram henne till mannen\". Inget blåsande i näsan där inte.

Som skapelsemyt skiljer sig inte denna saga särskilt mycket från alla andra skapelsemyter mer än i ett avseende - det finns en stor och delvis mycket högljudd grupp som faktiskt tror att den återger en faktisk händelse. Fundamentalistiska bibeltroende - samma sorts andliga monster som förfäktar att ett nyfött barn är behäftat med arvsynd........

Jord från marken och så en pust i näsan - för den del av mänskligheten som använder hjärnan att tänka med är det en tröst att man alltid kan känna igen de på detta vis skapade männen -
de är och förblir uppblåsta skithögar och ingenting annat.




Övriga genrer av papillon
Läst 247 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2008-04-14 10:10



Bookmark and Share


    papillon
Men Eddan, va fan, jag som just har börjat dyrka Loke, hörnini........ Jag har insett att om jag någonsin skall få den där skära Cadillacen så måste jag finna på ett snabbt sätt att bli snuskigt rik - vad kan då vara bättre än att starta en framgångsrik sekt med rikliga gåvor till den anspråkslöse andlige ledaren. Jag vill ju inte ha med en massa fattiga debila våldsdyrkande skinnskallar med torshammare - mitt affärskoncept riktar mig mera mot generösa, ekonomiskt oberoende, svärmiskt lagda kvinnor med häxintresse. För den målgruppen tror jag definitivt att Loke, denne gudavärldens gamle spjuver, \"is the drug of choice\".
2008-04-14

  Björn Nilsson VIP
Jag håller med Ölrun, skaffa en Edda med riktigt hårda pärmar och slå\'n i skallen på de skriftetrogna. Möjligen får man då höra en ren trä-klang!
2008-04-14

  Lena Krantz VIP
Jag har för min del så fantastiskt svårt att förstå att någon år 2008 fortfarande kan tro att det som står i bibeln faktiskt är historiska sanningar.

Naturligtvis är de myter och ingenting annat, allt annat är trams, och i händerna på en uppblåst pompös man som hävdar dess sanning blir det bara pinsamt alltihop.

Hm...jag kanske skall springa omkring och drämma Eddan i huvudet på folk och hävda att allt som står där är historiska sanningar. Precis lika bra eller dåligt och såklart genomkorkat!
2008-04-14
  > Nästa text
< Föregående

papillon