Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tussilago (sonett till ett tidigt vårtecken)

 

Som solar lyser varje klargul blomma;

bland vissna löv i mars, på nyväckt äng

planerar du så tidigt årets sväng

mot vår, då marker annars lysa tomma 

 

En härlig syn du är för själ och öga

du väntat i din blomknopp länge nog

du sägs ha drivit hostan bort, alltnog

där hjälpte annan läkekonst blott föga

 

Likt hästhov är i formen dina blad

som dröjer mycket längre än de solar

som livar upp i vårens klara längtan,

 

gör varje mänska andäktigt så glad

där sällsamt förårs sånger piggt du gnolar

då vårens dofter sprids i värmens trängtan

 

© Birgitta Wäppling, 24 april 2008 

 

 

Tussilagons namn hästhov kan ha två orsaker:

Det ena är att bladen, som kommer långt senare än blomman ser ut just som hästhovar i formen. Den andra förklaringen till namnet hästhov är att tussilagon användes som hostmedicin förr. Det latinska namnet "tussilago" betyder "jag fördriver hosta" på latin och av ordet "hosthäva" skulle tussilagon fått namnet hästhov.

källa: http://www.vattenriket.kristianstad.se/varen/tussilag.htm

 




Bunden vers (Sonett) av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 995 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2008-04-24 21:35



Bookmark and Share


    Diktarminna
Mycket fin sonett, välskriven och härlig i både rim och rytm. Den målar vackra vårbilder, fyllda med mjuka tussilago.
2008-04-28

  Gunilla VIP
Såg själv de första tussilagona
häromdagen.....
ljuva blommor
besjunger solen....
Återigen fin sonett!
2008-04-26

  Betlehemsstjärnan VIP
Underbara ord...underbar blomma och en helt fantastisk sonett återigen som gör mig så sprudlande glad. Tack!/B
2008-04-25

    Maria Malm
Fint sonettat om detta efterlängtade vårblomster.
2008-04-24

  Tabes
Du får det att verka så lätt
när du plirar fram en sonett.
Fast jag vet att sonetten är svår
även om den handlar om vår.

Applåder från mig.
2008-04-24

  Thommy
Vacker liten sonett om vårens första blomma, + en liten botanisk lektion.
2008-04-24

    Bodil Sandberg
Ännu en sonett så helt fantastiskt fin..imorron beger jag mig ut och plockar hela famnen full
2008-04-24

  Mercutio
Sonetter har något visst och denna är inget undantag.
2008-04-24
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP