Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Fred, frihet vart tar de vägen


Vad menas???

En pojke ligger i vassen
han andas ojämnt efter
språng marschen

Det finns inga förföljare
han vet att han är fri
samtidigt så känner han;
i vilken utsträckning finns friheten?

Frihet är det ett splittrat begrepp,
är det en filosofisk idé,
är den etisk och politisk

Viktigast av allt, som slår ut ovanstående,
är den individuella upplevelse, den mänskliga erfarenhet
en pojke som ligger i vassen kan ha

Pojken tänker: Vad är frihet om jag påstår att
frihetsupplevelsen är en affekt,
en sinnesrörelse, en känslostämning?

Varje upphetsning, varje häftig känsla
är trots allt endast en affekt, om än vi
upplever den som positiv.

Han tänker vidare, det kan inte finnas någon
absolut frihet. Men ur sötman av att tro
att man är fri stammar föreställningen om
den absoluta friheten.

Politiskt talar vi om Utopi
Inom religionen om Paradis

Total frihet är omöjlig, men kanske
måste vi tillåtas drömma och det viktiga,
blir då att fortsätta att hålla det omöjliga omöjligt.

Varje utopi som politiker påstått vara förverkligad
har kollapsat och förvandlats till sin helvetiska
motsats med angiveri och gulager och nackskott.

Återstår den teologiska drömmen, utopin om
ett himmelrike på jorden, bland människor
av kött och blod.

Gossen tänkte länge, men såg att han inte hade
något val. Hans drömmar var heta.
Han ville inte längre hålla det omöjliga omöjligt.

Han ville förverkliga sina visioner.

Han tog upp en tändsticka och satte eld
på några torra blad.

Medan elden spred sig och hettade
mot hans ansikte tänkte han inte
längre.

Oron blev istället en smula frid
i det att han bad:

Jesus , kom ge mig fred och frihet




Fri vers av Smurfan
Läst 241 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-08-12 19:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Smurfan
Smurfan