Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ensam och i frihet

Det är länge sedan nu, det var när vi bodde i en liten by mellan Lycksele och Storuman vid mitten av sjuttiotalet. Jag läste en notis i lokaltidningen om en åldrig men vital man som fyllde nittiotvå år - det var en fascinerande läsning.
Den gamle mannen hade ett säreget öde. Han var född i Skåne, hade i unga år gått till sjöss och så småningom hamnat som besättningsman på en norsk båt, ett valkokeri. Denna båt hade gått under i "the roaring forties", de stormpiskade farvattnen i sydatlanten, någon gång kring 1920. Han var den ende som överlevde och när han väl hade kommit hem till Sverige igen hade all längtan till sjömanslivet gått ur honom. Han hade för sina hopsparade medel köpt torpet Myrvinkelliden utanför den föga bemärkta byn Aborrträskliden några mil från Lycksele och där hade han blivit kvar sedan dess - med lokalredaktörens ord: "Ensam och i frihet".
Jag gissar att han i sin självvalda ensamhet i Västerbottens inland mer eller mindre ständigt grubblat över sitt öde - varför just han? Varenda en av hans kamrater drunknade men inte han - varför, varför skulle just hans liv skonas??
Hörde han något svar i skogens sus eller bäckens envetna sorlande?
Jag hoppas det.




Övriga genrer av papillon
Läst 241 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2008-11-06 21:26



Bookmark and Share


  Peter Matsa
Fascinerande anekdot. Ja, vilka slags hemskheter överlevde han tänker jag. Ett gott liv fick han efteråt i varje fall. "Ensam och i frihet".
2008-11-07

  vera gade VIP
Utan tvekan..
2008-11-06

  vera gade VIP
tan tvekan- så har det alltid varit. Läste just på förekommen anledning vad vassen viskade i strandkanten utanför kung Midas stuga i Frygien - en spelglad näck och underfundig bäckahäst fanns nog däruppe i vårt norraland
2008-11-06

    Toronto för att jag aldrig varit där.
skön läsning, jag hoppas detsamma och vill tro att han hade det väl gott där han hamnade
2008-11-06
  > Nästa text
< Föregående

papillon