Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En dikt om en fantastisk järnvägsresa på 1940-talet


Mellanlägen giva icke medelvärme

På gamla fyrtiotalet var tågen ganska många
som inte var elektriska utan eldades med ånga
Den drev lokomotivet men det var inte allt
den kunde även värma upp kupeerna när det var kallt

För värmen fanns ett handtag att lyfta och att vrida
där stod en etta och en nolla med en tvåa vid sin sida
och där fanns en emaljskylt med bruksanvisning på
men jag fick lust att pröva om något annat kunde gå

Jag mixtrade med handtaget när någon kom förbi
Det var konduktören och han bad mig låta bli
Det där ska ni inte göra er besvär med
för mellanlägen giva icke medelvärme

Hans myndighet var helt i klass med hans förtjänstmedalj
hans budskap var detsamma som på skylten av emalj
min resa den var lång och ankomsttiden sen
men framåt aftonen fick jag sällskap i kupen

En kvinna ganska ung och mycket söt och glader
fick värmen i kupen att genast stiga flera grader
och efter bara en ja kanske två stationer
så började det bli mycket angenäma vibrationer

Hon grep efter handtaget för att få det lite svalare
Då hörde jag mig själv i rollen som talare
Det där ska ni nog inte göra er besvär med
för mellanlägen giva icke medelvärme

Och tåget skakade och gick och hur det nu var fatt
så hände det sig att vi båda kom och satt
helt nära intill varann med armar och lår
och attraktionen började nästan bli lite svår

Och eggade av skenskarvarnas rytmiska ljud
så glömde vi den stränga moralens bud
Jag mixtrade med knappar men så hände det sig att
dom öppnade sig själva i denna dunkla natt

Men plötsligt tänkte jag Så här kan man väl inte göra
Jag ville knäppa igen men hon viskade i mitt öra
Det där ska du inte göra dig besvär med
För mellanlägen giva icke medelvärme

Till sist var vi så nära varann man någonsin kan bli
Men plötsligt släpptes loss en ohygglig energi
Vi kastades och törnade mot väggar och mot tak
Och plötsligt tog det stopp med ett fruktansvärt brak

Allting blev svart men när jag kom till sans
jag kände huru rök och ånga pyste ut från någonstans
Det oste svavel och var så olidligt hett
Jag trevade efter handtaget jag förut hade sett

Då slog en flamma upp med ett helvetiskt dån
Och en satanisk stämma hördes någonstans ifrån
Det där ska du inte göra dig besvär med
För mellanlägen giva icke medelvärme

Och hundra smådjävlar stämde in i kören
dom ropade detsamma som jag hört från konduktören
Det där ska du inte göra dig besvär med
För mellanlägen giva icke medelvärme




Fri vers av stenhur VIP
Läst 1000 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-01-23 16:31



Bookmark and Share


  Sommarnattsljus
Hahaha! Det är lite Stefan Demert över den här texten. Och en gammaldags moralkaka till på köpet. Fyndigt rimmat! Allt gott/S
2011-05-05
  > Nästa text
< Föregående

stenhur
stenhur VIP