Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tillfixad efter klokt påpekande av Caprice - tackar


Glömskans flod - sonett

Du når till slut den gråa tysta flod
i vilken varje själens rännil tömmer
all sorg och lust och glädje livet gömmer
och all din feghet och ditt tappra mod

Är glömskan ond? Är glömskan kanske god?
Det spelar ingen roll - du ändå glömmer
all lust du här i livet hemligt drömmer
all sorg som brinner i ditt heta blod

På andra sidan Lethes gråa fåra
är sorg och glädje glömd och undangömd
och dina tårars bittra kalk är tömd

Där kan dig aldrig mera minnen såra
och din visit i världen är förglömd -
en gnista var den - verklig eller drömd




Bunden vers (Sonett) av papillon
Läst 522 gånger och applåderad av 11 personer
Utvald text
Publicerad 2010-01-23 21:42



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Snyggt skrivet, gillar...
2010-08-20

    ej medlem längre
Stor applåd Andreas!! Den kommentaren heter duga *S*
2010-08-20

  Mr Lindemann VIP
"Sonetten vandrar lekande, men värdig
och elvastavig, fram i fjorton rader.
Man ansett har Petrarca för dess fader.
Nu är den första kvadrenarien färdig.
Den andra börjar. Fortsätt den ihärdig!
Och, fast dig locka rim i myriader
de samma rim du åter måste ha där,
och det är svårt, om icke Febus lär dig.
Nu komma två terziner med på slutet.
Vad de ha där att göra, ej du fråge,
men lär att fläta dem sju skilda sätten!
Så blir det hela vackert sammangjutet,
och under rimmens konstigt välvda båge
går fullväxt fram den klingande sonetten."

Böttiger
2010-08-20

  Caprice! VIP
Alla sonetter är inte guld
Allt som glimmar är inte guld
Men detta är en glimrende sonett - väl värd sitt guld!
(ny typ av syllogism... ;-) )

Grattis till stjärnan!
2010-08-20

  vera gade VIP
Svårt med rättstavningen - "tackar vi när vi får njuta" ska det vara
2010-01-26

  vera gade VIP
Sådan diktkonst inspirerar - men sonettens form är inte allom givet att behärska, därför tackar vi när vår njuta Papillons gåva.
2010-01-25

  halmstrå
Jag smakar, läppjar och njuter
klunkar och dricker mig redlös
när fjärilens droppar av nektar blir ord
att smeka som dofter kring örat!
2010-01-24

  Caprice! VIP
Mmm... inte så pjåkig. Lite rytmfel på nåt ställe eller två - men det behöver inte bry dig så... ;-) Med andra ord, lätt att åtgärda.
I övrigt bugar jag mig inför denna galanta filosofiska sonett. Tack!
2010-01-23
  > Nästa text
< Föregående

papillon