Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

jag tror inte Aristoteles tyckte om flugor


en fet fluga flyger omkring
i sin egen okunnighet och obestämbarhet
om riktning och årstid;
nysnö och november och denna
svarta feta fluga har inget bättre för sig
än att överleva
och frodas:
om jag vore vinnare av
ett nobelpris skulle jag
säkert kunna påvisa hans felaktiga beteende av
att befinna sig under min köksfläkt
ovanför en gryta av fläsk och morötter
och gul lök i denna tid av
vinterdäck, snöplogar och
lårbensbrott.

som ett
spefullt skratt åt logikens brister
befinner han sig,
kråmar han sig runt och
vilar ibland slött på
min burk med öl -
en klok varelse.

jag är inget ämne för nobelpriser
jag är ingen människa för spekulationer
om livets okränkbarhet också innefattar
flugor
jag är enbart iakttagare av en svart och mycket fet
fluga
som inget annat har för sig
än att bara vara
och uppenbarligen finna
det behagligt förnöjsamt

jag tror inte Aristoteles tyckte om flugor




Fri vers av Niklas H
Läst 467 gånger
Publicerad 2010-12-13 22:09



Bookmark and Share


  Gunnar Odhner
En av dina bättre dikter, tror jag. Här utgår du från det du är så bra på, vardagliga detaljer. Och sedan höjer du upp alltihop på ett filosofiskt plan. Det funkar utmärkt den här gången!
2010-12-14

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
den flugan var här häromdagen, tagit sig en liten flygtur mellan städer visst. Kan ju då behöva värma sig över en liten puttrande gryta förstås. Alla flugor kanske inte kan sova på vintern. Det finns kanske de med sömnproblem även hos det släktet. Som liksom vänder på årstiderna eller så..:)
2010-12-13

  Lille katt
Upplyftande!
2010-12-13
  > Nästa text
< Föregående

Niklas H