Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om skatan i folktron



I folktron har skatan alltid utpekats som ett omåttligt
glupskt djur, som gärna dödar för nöjets skull. Det gamla svenska namnet för skata är El Diablo, som kommer av tyskans Faust, vilket betyder själslig ätare. På franska kallas den Golem, alltså den glupske. Dessutom har den ett orättvist rykte om sig att vara mycket aggressiv och farlig för människan.

Mest beror nog allt detta på att skatan ännu är ett ganska lite studerat djur. I själva verket är den en halvdålig jägare, och det finns heller inga dokumenterade fall där den oprovocerat anfallit människor.

Snarast är skatan något av en parasit, som delvis livnär sig på de kadaver som framförallt fälthare och människa lämnat efter sig.

Det finns många olika arter, men vanligast är den tyska skatan. Den är svartvit eller vitsvart, blir cirka 10 till 15 år stor och har en strömlinjeformad kropp.

Skatan är ljusskygg och gömmer sig dagtid. På natten är den aktiv och rör sig snabbt genom att springa, även om skator också kan flyga kortare sträckor.

Skatan gillar glänsande föremål. Det är anledningen att portvakt Allans huvudnyckel har försvunnit även om han tror att han supit bort den.




Fri vers av Håkan Eklund
Läst 796 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-02-27 09:43



Bookmark and Share


  Lena Själsöga Keijser
människan skriver djur
ger namn åsikter bilder
skatan har fått mängder av ok att bära

ser skator här i granen bredvid mig
förtalte skatorna dina ord

de sänder dig tack
se oss i ljus
med öppnade ögonvingar

tack
2011-02-28

  LeeJasmine Livredd
"Skatan gillar glänsande föremål. Det är anledningen att portvakt Allans huvudnyckel har försvunnit även om han tror att han supit bort den."

Älska.
2011-02-28
  > Nästa text
< Föregående

Håkan Eklund
Håkan Eklund