Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En av sajtens politiskt mycket engagerade författare skriver om Joe Hill idag - som vanligt med något beskäftigt framförda, helt felaktiga sakuppgifter.........


Joe Hill - rättelse av falska sakuppgifter.........

"(¤) "Joe Hill": Nordamerikansk fackföreningspionjär som försökte organisera arbetarna under 1900-talets första årtionden. Mördades brutalt av kriminella 1921,dessa var lejda av företagare , fientliga mot fackföreningar.. "

Joe Hill hette från början Joel Emmanuel Hägglund, född i Gävle 1879. Han utvandrade till USA och blev en aktiv fackföreningsman (syndikalist) men var också poet och sångtextförfattare. Han anklagades för mord i delstaten Utah och efter en mycket uppmärksammad och av allt att döma riggad rättegång, där fackföreningsfientliga finansintressen verkade i kulisserna, dömdes han till döden och arkebuserades 19 november 1915 i Salt Lake City.




Prosa av papillon
Läst 420 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-03-02 21:47



Bookmark and Share


  Anders Nordlander VIP
tack för rättelsen!!!
2011-09-02

    papillon
Svar till LassO - första delen av texten (som är försedd med citattecken) är ur den som en annan författare lagt ut på sajten och som innehåller felaktiga sakuppgifter - den andra är min rättelse. Jag trodde att ingress, titel och text inte kunde missuppfattas..........
2011-03-03

  Monika A Mirsch VIP
en underbar sångtextförfattare, vår Joe Hill -
2011-03-03

  vera gade VIP
"I never died, said he"...
2011-03-03

  LassO
Du skriver faktiskt som om han dött 2 gånger, i övrigt vet jag för lite om Joe Hill för att säga bestämt om honom. Men att dö 2ggr känns lite, märkligt.
2011-03-02
  > Nästa text
< Föregående

papillon