Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Mjölkspannens vidd


Man föll ut mellan kjolarna, blå, till elvakaffet, ingen hade märkt något. Man gick som de sade lite för sig själv med majrovan i fickan, grävde gångar på sandåsen, tappade yxan genom isen, sade inget om det ens på dödsbädden, och vem skulle man säga det åt. Med tiden fick man ont i en tand, läkaren drog ut alla när han ändå höll på. Man fick slag över ansiktet om man pratade på sitt vis, lärde sig att aldrig skratta, stoppade sin tandlösa mun i grävd gång - skrek rakt dit in.

Så blev man stor och drack kaffet utan mjölken; hårdstekte fläsket, lade potatisen på golvet, slutade flå ekorrar; såg om sitt hus och slipade verktygen. Visste inte mer än andra. Men man satt i alla fall inte stock som Samuel Jatko eller som Johannes Marainen i svalen, klippande naglar, och man undkom att bli lobotomerad som Sixten Pekkari med sockret. Man hittades till sist på kammaren, hopknäppt, innanför draperiet; självdöd, som avgnagd, bakåtkammad, som blå.

*

Det underliga var, tänkte man då man hittat honom (det var Jonathan, Samuel Jatkos tjugo år yngre systers sonson som fick gå dit) att han inte drunknat, för nät lade han långt efter skakningarna, och grönstarren såg åtminstone vrång ut - som kokta fiskögon.

Kaffet var upphällt i tre koppar: en småblommig finkopp mitt på diskbänken, en stor plaströd på golvet vid sängen, och en tredje bakom sju pappkartonger ställda på höjd; kartonger med galgar, bruna klacklösa promenadskor från 1961 och plastskydd för sängmadrasser; men i övrigt bara udda skinnbitar, fuktig träull, undertröjor i kulörta färger.
Varför det stod en kopp kaffe bakom kartongerna brydde man sig alls inte om, man hade folk som satt i bilen och väntade på att få fara.




Prosa av Per Teofilusson
Läst 306 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2011-10-13 10:20



Bookmark and Share


  Måna N. Berger
Ett öde bland miljarder, i livets myllrande mångfald av mysterier. Jag älskar när du skriver sånt här! För att du ser. Inte många gör det.
2011-10-13
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson