Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

omkring i Kraków







Jag åt några kringlor i Kraków

längs ringmurens grönskande sten

Där sutto studenter som kramas;

gick nyvakna varv mina ben



Jag såg inga kråkor i Kraków

knappt hundar och blott någon katt

Av duvor dock gränderna drällde

och hästar som spårvagn hann fatt



Din kyrkorgel lät liksom Kraków

ur avgrund en ljus resonans

Du kurade i katedralen

mens åskregn drog bort någonstans



Så fridfullt allt känns här i Kraków,

förundrat katolskt perspektiv

Där tycks varken knark eller alko

ha urgröpt små varelsers liv



Dock saknar vi backar i Kraków

Man knallar likt söndagsfri knekt

Att knappt några hus krackelerat

beror ej direkt på kollekt



På maken så prisvärt i Kraków!

Kavaj kostar här som kalsong

Miraklet dock bleknar i solen

för få löner räcker så långt



Jag bakar en kaka av Kraków

och kryddar med kungliga korn

Hur krukmakar'n skapat i högform

så raka och rundlagda torn!



Förälskad, visst blev jag i Kraków

ja, nästan som Visby och Prag

Om klockorna rätt kunde vridas

jag stannade ännu en dag



Säg, blev vi begravda i Kraków?

helt nakna i jorden så mörk

en gång i ett krig långt från världskrig

när Jungfrun ej rymdes i burk



Du köpte en lergök i Kraków

och ängeln som spelar sin flöjt

Copernicus snurrar kring Polen

där inget som kröks förblir böjt

 

 

 

 

 

 

 




Bunden vers (Rim) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 574 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2013-06-01 15:18



Bookmark and Share


  Tomas Söderlund
Kraków är väl värt ett kväde (och att baka en kaka av).
Skönt skaldat rakt igenom.
2013-06-28

    ej medlem längre
Härligt flyt i texten, fint.
2013-06-02

  Nanna X
skön skröna att njuta från Kraków
här hemma i blomstrande nord
2013-06-01

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Wow..! Vilken härligt, fint skaldad dikt om denna så fina stad. Har själv besökt för blott några år sedan och trivdes där mycket bra. Tack för denna fina läsupplevelse!
2013-06-01
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP