Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det här är en uppgörelse i ord, ständigt reviderad, ständigt utvecklad i tanken. För att jag tänker. För att jag inte är rädd.

Det luktar för mycket mänsklig rädsla och maktbegär för att den monoteistiska tron numer ska tas på allvar av mig.




Samtal om Gud

Vad är Gud? Det övernaturliga, osedda, untouchable, The Man Above The Law? En sista dammig patriark med herdekäpp övermäktig allt i Universum, dock inte så övermäktig att han (för det är väl en han) hindrar dig ifrån synd? Nej, därtill är guden alltför elak, ty varje människa måste själv välja. Guden är aldrig så mäktig att evangelium tatueras i varje individs hjärna för att ställningstagandet mellan det goda och onda ska fattas med samma förutsättningar för alla.  Nej, till detta utses en liten man. En man som ska skapa en grupp av män att till fots sprida gudens ord. De ska verka hos ett folk, utsedda av samma gud, därtill lova helvetets alla pinor till den som på något sätt förvränger evangeliets hebreiska orginalinnehåll?  Varför detta förvirrade tillstånd? Varför detta sammelsurium av viljor och vittnesbörder? Var kommer gudsväsendet in? Varför behöver du honom? Varför ska detta väsen lyssna på dig, som om du inte hade någon annan som lyssnade? Vad är det för något som ska vila i dess händer? Vad vill du luta dig emot? Och varför behöver detta allsmäktiga väsen oss? Hur kan en gud, som vet allt, ser allt, hör allt, finna ett behov av att du i vissa fall måste klä dig på ett visst sätt, i andra att du måste utföra vissa riter? Var finns tilltron till dig från din gud ifall denne måste se dig öppet åkalla honom, då alla dina tankar ändå är öppna? För vem tillämpar du denna materialistiska gudstro när det uppenbarligen är onödigt?
 

Jag vill få svar. Svar på de frågor som trots allt vrålar ut i varje sekund, överallt, runtomkring oss. Vi lever ju egentligen inte. Vi söker. Vi greppar runt de fundamentala begreppen som lianer, svingar oss runt i ett mörker och ropar efter den fasta mark vi så länge längtat efter. Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg? Hur började allt? Hur slutar det? Jag vill inte på något sätt försvara, eller ens luta mig det minsta mot Bibeln. Bibeln som förklaringsmodell för vår omvärld har spelat ut sin roll sedan länge. Att ha den ens som ett symboliskt rättesnöre är som att ha en bomb i fickan. Men, Bibeln innehåller ett antal berättelser som man kan förhålla sig till på olika sätt, som ett mellanting mellan saga och vittnesmål. Kanske i sina bästa stunder som filosofiska texter med rätt skopa distans och salt. Men, i dagens debatt kring de stora frågorna har den som begrepp inget att göra. Jag kan dock inte inte se omvärlden annat än som ett komplext system med tusentals faktorer som tillsammans gör att något så egendomligt som liv kan skapas och frodas på denna planet. Kan verkligen slumpen skapa detta? Jag har svårt att tro det. jag vill nog ändå se detta som ett verk av tanke, en s k "gud".

 

Genom alla dessa tusentals år som vi levt med gudsbegreppet så är det något som så många har talat till, haft kärlek till och t o m fått uppenbarelser av. Likväl har ingen kunnat påvisa dess existens, eller ens verk. Gud är bara en tankekonstruktion, avsedd som förklaringsmodell för de som vill förenkla sin omvärld till något dualistiskt, en greppbar struktur.
 

Titta dig omkring. Titta på din dator, titta på lampan i taket. Du ser bilder, du upplever ljus. Någonting självklart. Vi vet båda att ljuset alstras i lampan med hjälp av ström, en fors av elektroner som flyter från katod till anod och alstrar energi på vägen dit. Javisst, så är det ju. Men har du någonsin sett en elektron? Nej, men likväl kan du köpa denna förklaringsmodell utan att egentligen ifrågasätta eller kritisera den. Beviset för att elektroner finns är kanske för att vi ser deras uppenbara verkan? På samma sätt så skulle man kunna säga att Jorden, luften, vattnet, vårt solsystem, ja hela Universum är ett bevis för ett gudsbegrepp då vi ser dess uppenbara verkan.


 

Jag tror man inte ska underskatta Kaos och dess förmåga att skapa komplexa system, given de rätta förutsättningarna. Denna värld har utvecklats under långt längre tid än de dryga 6000 år (4004 fkr) som de kristna tolkar är tiden sen Begynnelsen. Under tusentals miljoner år har allt nötts, frodats och dött genom eror av nya genetiska lösningar, skapade av oändligt antal mutationer fram till det som vi idag upplever är gudomligt skapat. Vi ser bara ett ögonblick av en nästan oändlig kaotisk evolution. I detta ögonblick kan vi i vår omgivning inte se evolutionens makt utan vi tror det då är skapat av Gud, haha. Din Gud = Kaos * tid.

 

När vi tittar ut i Universum så ser vi mer än miljarders miljarder av stjärnor. Med de allt starkare teleskopen har Vetenskapen lyckats urskilja planeter som cirkulerar runt hos våra mest närliggande stjärnor. Tänk alltså: Det kanske finns ett antal planeter kring varje stjärna i vårt Universum. Alltså för oss nästan oändligt antal planeter som alla har den grundförutsättningen att de svävar kring en energikälla. Så, även om kriterierna för att det skulle kunna uppstå liv på en planet är väldigt många samt kritiska, borde det ändå finnas hundratals, om inte tusentals, planeter som sannolikt kan uppfylla kriterierna för att liv enligt vårt synsätt ska kunna skapas. Tänk också på att så fort vi insåg möjligheten för oss att sända meddelanden och information utanför vår egen planet, har vi ständigt försökt skicka ut olika typer av "hallå?" ut i rymden. Vi söker. Skulle det inte vara rimligt att anta att en art som växt upp på en planet och begåvats med tillräcklig intelligens och förmåga, också skulle skicka ut ett "hallå"? Och skulle det inte vara rimligt att anta att de fortsatte skicka ut meddelanden även om de inte fick svar, liksom vi. Men, under de kanske hundra år som vi haft förmågan att avlyssna radiovågor ifrån rymden så har vi inte hört något. Inte ett knyst. Varför just här? Varför just vi? Varför just nu?


 

Och den person som vann 25 miljoner på senaste lotto-dragningen kanske för ett ögonblick ställde sig samma fråga, för att i nästa börja tro på Gud, med sin vinst som en gudomlig uppenbarelse, hahaha! Jovisst, vi har en sanslös tur, men det är bara tur, inget annat. Om det varit en annan planet, snurrande kring en annan stjärna i en annan galax. Då hade de, som utvecklat egenskapen att ställa sig existensiella frågor, dansat runt och tackat sin påhittade "högre" makt. Men, det hela är ack så slumpmässigt. Vi har haft tur, helt enkelt.


 

Kanske det. Men, om vi tittar på kvantfysiken och studiet av våra minsta artiklar så kommer vi in på områden där verkligen kaos råder. Ingenting kan förutses, inget följer några regler, eller hur? Enligt kvantfysiken skulle vi lika gärna kunna ramla genom det golv vi står på eller i nästa ögonblick befinna oss i Visby. Men, fastän vi består av i stort sett oändligt antal av alla dessa partiklar vars existens är totalt chansartad, transformeras inte det kaos som existerar i deras värld, över till vår värld. På vår nivå består de fasta regler som vi brukar benämna naturlagar. Hur kan detta vara om inte ett regelverk styrt av en gudomlig kraft? 

 

Vad är det som säger att de vi ser framför oss är en produkt utav sammansatta regler? Kan det inte vara så att i vår tolkning av kaos  väger vi in viljan att skönja strukturer, regelverk, mönster. Allting som slumpmässigt återkommer försöker vi nåla upp som bevis för en rådande lag, fram till den punkt då vi inser att ett annat tillstånd har inträtt och vi måste omdefiniera lagen. Den nya lagen blir en produkt av alla våra tidigare observationers minsta gemensamma nämnare. Meteorologer försöker få fram ständigt nya beräkningsmodeller för vädrets skiftningar, modeller som måste bearbetas av avancerade datorer för att vi ska kunna få fram relevanta resultat inom en rimlig tid. Var kan vi skönja en gudomlig tanke i de okända lagar som behärskar vädret? Inte någonstans. För vi ser inget gudomligt i kaos. Av någon anledning så tycker vi oss dock finna en greppbar struktur kring det mesta i vår omvärld och vi finner en övermänsklig makt som styr detta, utan att vi egentligen ställer oss frågan ifall inte vårt sätt att se omvärlden bara är en tolkning, född av en vilja att skönja just en abstrakt struktur som vi lättare kan förhålla oss till. Men allt det som vi tycker är så konkret är ju bara tankekonstruktioner. Tiden, t ex. Något som vi själva uppfunnit och som vi tycker är det mest fundamentala, i vissa fall gudomliga, som vi vet existerar. Men det existerar inte. Och när Einstein 1905 framställer tiden som något relativt och dynamiskt så blir vi bara förvirrade och kan inte relatera oss till det. Det närmaste vi kommer är litterära fantasifoster som tidsmaskiner där man kan förflytta sig bekvämt mellan tidsåldrar. I och för sig lika groteskt som begrepp som Tiden självt. Men, allt det där är bara tolkningar av kaos, lika mycket kaos som det rådande inom kvantfysiken.

 

Jag vill inte argumentera mot dig där. Tiden är ett fantasifoster. Men även om Vetenskapen kommit så långt att den redan börjat ifrågasätta sina egna grundsatser (vilket egentligen är Vetenskapens främsta uppgift) så har den inte kommit dithän att den kan förklara Universums uppkomst, eller kanske främst: Dess mening. Vi antar att Universum är 13,5 miljarder år gammalt. Vi kan än sålänge inte se annat än det som är 13,5 miljarder ljusår bort, då vi inte kan se längre än vad som begränsas av ljusets hastighet. Vetenskapen antar att den orsakats av en Big Bang. Men, vi vet inte. Det är bara en i mängden av olika förklaringsmodeller för att vi lättare ska förstå det kaos vi omges av. Kanske kommer vår tids största fantasifoster vara den faktor som gör att vi får skrota både Gud och Big Bang. Vem vet?

 




Övriga genrer av Ulf Popeno
Läst 2018 gånger och applåderad av 30 personer
Utvald text
Publicerad 2006-04-19 13:02



Bookmark and Share


  Ulf Popeno
Det är kul att ens gamla texter fortsätter leva i kommentarsfälten. :)

Jag har tappat tron idag på så långt mycket mer än Gud eller någon andlighet överhuvudtaget. Jag tvivlar t o m på denna existens och undrar ifall inte alltihop är en form av hallucination.
Religion har att göra med kärnan i att leda och att bli ledd, att ha makt och att vara maktlös. Den svärmar kring ett av våra innersta instinkter och bygger sin existens på vårt flockbeteende. Allt den definierat är en lögn men har levt sålänge i vår kultur att vi inte längre kan urskilja den.
Det finns inget som skrämt mig bort ifrån tron mer än resonemang som byggts på intryck.
2013-08-17

  lodjuret/seglare VIP
Ett hett ämne tydligen. Det lustiga är ju att det finns folk som försöker pådyvla andra 'sanningen om guds existen' trots att de samtidigt ofta nog håller med om att en sann tro måste komma till människan inifrån den egna människans själ. Och liknande förklaringar. Samt att det som skall hända när man dör om man är troende skall komma till himlen. Medan icke troende inte kommer dit. Men det är väl en sorts utpressning att påstå att om man inte är med i klubben för inbördes beundran så skall man aldrig få njuta klubbens frukter? Så länge det är på det viset och man är fri att göra vad man vill utan att kunna straffas annat än i himlen, ja då tänker då i vilket fall jag fortsätta av vara en sådan där vanlig kriminell, som inte bryr sig om vare sig den möjliga himlen eller det möjliga helvetet. För mig känns det mer kriminellt att tro och försöka fånga själar till den tron än att vara en helt vanlig lagbrytare.
2013-08-17

    ej medlem längre
Pred 3:11 "Allt har han gjort skönt i dess rätta tid. Också oöverskådlig tid har han lagt i deras hjärta, så att människan aldrig till fullo kan komma underfund med det verk som den sanne Guden har gjort."

2013-04-27

  Siggesdotter
Tack för din mycket intressanta text jag nyss tagit del av!
Lite lustigt för jag själv har nyligen skrivet om Gud "Öppet brev till Gud (I)" - III. Precis som du säger så är vi människor sökare. Vi försöker förstå varför vi är här och vad meningen är med våra liv. Hur började det och hur kommer det att sluta.
Jag fastnade bl.a för detta: "På samma sätt så skulle man kunna säga att Jorden, luften, vattnet, vårt solsystem, ja hela Universum är ett bevis för ett gudsbegrepp då vi ser dess uppenbara verkan". Min man som var bildad inom vetenskapen och skärpt - (han fick lämna den här planeten för en annan tillvaro för snart tre år sen och har nu förenats, hoppas jag, med den gud han trodde och tvivlade på - han var inte rädd för döden utan tyckte det skulle bli spännande att se "hur det var" på andra sidan, då skulle han äntligen få veta).
Han fick mig att utveckla min tro från en mer eller mindre fundamentalistisk tro, till en vidare djupare mer tolerant syn. Bland annat ansåg han Bibeln vara en uttrycksfull poesibok, värd att läsas. Men han tyckte också att Gud kan tala till varje människas inre precis som han gjorde förr. Själv tror jag inte att Gud är varken han eller hon. Kanske passar det bäst med hen - detta konstiga märkliga lilla ord. Han fick mig att förstå och acceptera att denna makt/geni/skaparkraft, you name it, är upphovet till alla regler som styr universum. Detta oändliga kosmos som våra hjärnor är för små för att kunna omfatta.
Många som inte alls tror att det finns nån Gud (kan inte läsa ut vad du själv tycker/tror av din text, kanske sökarens signum?) brukar säga "jag önskar att jag kunde tro. Själv har jag kommit dithän att jag bara "vet att min tro bär mig" och att jag skulle älska Gud även om man kunde bevisa att han inte finns. Varför?
Jo, jag har inte blivit en sämre människa av att tro - eftersom jag har skalat bort allt dömande som så många s.k. Guds barn omger sig med. Tror att kärleken är Gudsstörsta mening. Att vi ska bry oss om varandra, se, bekräfta, och göra gott och när vi gör det så "finns hen <3 där!"
Så tror jag att Jesus Kristus visade vem Gud är och hur han ville att vi skulle leva. Har tänkt mycket sista tiden på ord som han sa: "Mitt rike är inte av denna världen" och att han också påstod "himmelriket finns invärtes i er". Han pratar alltså om en annan dimension än den synliga. Och vad vet vi om denna osynliga världen egentligen?...inte så mycket...men ibland kan jag känna den och uppleva den på insidan. Det är en stor tröst, glädje och nåd. Önskar dig allt gott på din sökarväg/Kram!

2013-04-26

    Onward
Läste din text.
Den är gripande, mer eller mindre bokstavligt talat: den lyckas få en att fortsätta läsa... vilket, om något, kan ses som en styrka i litteratur.
"Bibeln som förklaringsmodell för vår omvärld har spelat ut sin roll sedan länge."
Nykter mening, skarpt formulerad.
Läste även samtliga kommentarer...
"Most of us humans are atheists when it comes to the majority of the gods that humanity has ever believed in. It's just that some of us... go one god further..."
Jag nöjer mig vid att citera denna Richard Dawkins vits och avstår från att uttrycka mig mer kritiskt om gud, så att inte förorsaka en av dessa löjliga i mina ögon kommentardebatter under din text, som ju alltså väcker en viss respekt...
En sak till.
Stycket om eventuella utomjordingar, känns en aning naivt... som ett barn som inte hör hemma i ditt annars rätt sofistikerade meningsutbyte.
Liv bortom denna planet, är för mig blott en låt-mig-säga "skentanke".
Och så vill jag ha kvar den. Samma gäller gudsbegreppet. Jag vill inte ens kalla det för "möjlighet", eller trassla in det i röriga strukturer av "premisser" och "slutsatser". Och absolut inte omvandla det till "övertygelse". Tro, som det heter.
Trons verkan är ett betydligt viktigare elände än dess orsak.
Och jag vill heller inte anta att någon av dessa skenbara varelser, vare sig vi talar om gud eller utomjordingar, skulle - för guds skull ;) - vara förnuftig. Förnuft är vad människan hade att komma med när det var dags att benämna sitt egna väsen.
2013-04-25

  petter rost
Du Ulf, även om jag har övergivit den teodicé du framställer i den här texten, så finner jag den ohyggligt stark. Den är i sitt resonerande flöde som en livsläxa som alla borde tvingas läsa in. Och du har gett den här "eviga" diskussioner nerv och hjärta som jag inte sett på mycket länge, om nånsin. Jag kan även följa och nicka bejakande till många av dina resonemang.

Ditt språk är inte bara fängslande, det klär också din diskurs i välskräddade kläder. En prosa med oerhörd poetisk lyskraft. Jag skulle kunna citera åtskilliga passager i din text som minnesbetor på mina väggar, jag kommer att återvända till dendå den ju faktiskt talar även till mej.

Bara en liten mycket marginell randanmärkning: på ett par ställen finns några "ha-ha" – de markerar ingenting i denna din mycket seriösa text. Jag bugar mej och klapprar med händerna.

Kan inte hjälpa att en liten remsa från för länge sen dyker upp i mitt bakhuvud. Den heter "Som om", jag lägger ut den och tillägnar den dej. Varma hälsningar /Petter Rost
2013-04-25

  Ulf Popeno
Tack så hemskt mycket för era kommentarer! De texter som kommenterar min text, är så mycket mer värdefulla än det jag själv skrivit. Jag är oerhört tacksam och stolt och känner mig inte värdig denna energi. Jag har lämnat gudsbegreppet bakom mig, liksom Tiden, Rättvisan och Vetenskapen.

Jo, även Vetenskapen.

Men tron är fortfarande ett väldigt intressant ämne att diskutera. 'Belief makes the world go around' borde Liza Minelli egentligen sjungit. För det är tron som, om något, är övermäktigt allt. Tron har gjort tusentals människor friska, tron har flyttat bergskedjor och åstadkommit alla underverk. Den har också mördat miljontals människor och djur, skövlat länder och kontinenter. Den skapar finanskriser och börsyror, oceaner av hat och kärlek. Tron är det som upprätthåller vårt liv på jorden, och det kommer att vara den som släcker allt.

För mig är Gud begreppet för det vi inte orkar bära, förmår att ta ansvar över eller det hopp vi annars skulle tappa. Människans natur av att ständigt behöva en moralisk struktur och polaritet, det ständiga behovet av att styra och styras - är tyvärr det största motbeviset mot Guds existens, mer än som en imaginär bärare av auktoritet. Gud är en skådespelare i vår egen tankevärld, fjättrad att ständigt uppträda när behovet finns.

Tack, än en gång.
2008-11-27

  Kristina Wallbing
Det finns oerhört många intressanta tankar i din välskrivna text! Och det är mycket som jag skulle vilja kommentera. En tidigare kommentator skrev att allt inte går att förklara. Visst är det så. Och jag vill inte låta så säker på min sak. Men jag tycker ändå att det finns en del som kan slås fast. Jag börjar här:

Om man har den inställningen att tro på Gud innebär att man måste man tolka Bibeln bokstavligt, så är man farligt ute. Bibelns skapelseberättelse skall naturligtvis inte läsas bokstavligt. Den ska läsas som en vacker och smärtsam berättelse om människans och Guds förhållande till varandra, om hur människan är och om vad Gud vill med henne. Modern naturvetenskap och kristendom står INTE i ett motsatsförhållande, det tro jag faktiskt att de allra flesta kristna är eniga om idag. Numera vet vi väldigt mycket om hur universum uppstod. Det betyder inte att inte Gud finns. Vår insikt om naturens och människans komplexitet bidrar till att göra vår bild av Gud större och rikare. Inte tvärtom. Men det förnuft som styr vetenskapen kan inte appliceras på religioner. Tro handlar inte om förnuft. Tron uppkommer ur insikten att tillvaron vilar på ett Mysterium, en Gud, som aldrig till fullo kan förklaras, men som skapat tillvaron och därför älskar människan. Det enda vi egentligen vet om Gud är när vi läser om hur Jesus var, vad han sa och gjorde. Och summan av det han ville (alltså även Gud) var; Älska varandra, för Gud älskar er. Det är allt vi behöver känna till, vill jag påstå. Det är vårt enda uppdrag som människor, troende eller ej, att älska varandra. Och i detta fallerar vi så fullständigt. Men genom oss blir det gudomligas intention möjligt i världen. När vi älskar med varandra, när vi hjälper och lyssnar till varandra, när vi tar hand om ett vilset barn eller stryker en åldrad kvinna över handen. I det lilla och i det stora förmedlar vi Guds kärlek vare sig vi är troende eller inte.
Vad ska man då med tron till, kanske man undrar. För religiösa i alla tider har tron på en Gud inneburit tillit till det Mysterium som bär allt. Hopp om att vi lever i ett meningsfullt sammanhang och att vi är på väg någonstans. Och kärlek till medmänniskor och naturen. Detta gäller naturligtvis tro när den är ”som bäst”. Människor har misslyckats i alla tider och så kommer det att förbli. Tro innebär inte att man blir perfekt. Tro innebär att man möter det gudomliga inom sig själv och i det ljuset blir medveten om sin egen bristfällighet men också om sin egen storhet. Gud förminskar inte människan, han upprättar henne och vill att hon ska bli den hon var ämnad att vara. Vilket inte är en rädd människa. Rädsla är kärlekens motsats och hör inte hemma i en troendes liv.


Läs gärna min text ”Den Gud jag tror på”.
2008-11-26

  Della K
:)

"Och Della bara ler..."
2008-11-26

  Kristina Wallbing
detta måste jag läsa!...men har inte riktigt tid nu... återkommer!!
2008-11-26

  Connie
Vilka härliga kvantsprång du tar. Jag rycker loss dimensionerna som binder mig samman med stjärnorna, låter luftmolekylerna strömma förbi mig i sina komplicerade och kaotiska banor och gör några tankesprång:

Trots sin mångomsusade höga ålder kan DNA chefen inte göra så mycket på egen hand, eftersom han är kemisk impotent. Han leder kommandostrukturen i den moderna cellen med sina kodade instruktioner. Han har en lång dagordning, men för att genomföra den måste DNA chefen värva hjälp från proteinerna.

RNA, hans kusin får göra allt hämtande och bärande och talar om för ribosomerna vilka proteiner de ska tillverka härnäst. Proteinerna har en ren slavroll, men de är de verkliga arbetarna.

DNA chefen är en kemisk klåpare, hans kusin RNA är långt mer kraftfull. RNA är i själva verket mycket mångsidig och utför fler väsentliga uppgifter i cellen, uppgifter som ser ut som om de härrör från de tidigaste livsformerna. Bland sina många funktioner har RNA kusinen till uppgift att översätta och överföra instruktioner från DNA chefen.

Proteinerna tillverkas av komplicerade maskiner som kallas ribosomer enligt kodade instruktioner som erhålls från DNA via mRNA. Problemet är följande: hur skulle proteinerna kunna tillverkas utan DNA som kodade för dem, mRNA som översatte instruktionerna och ribosomerna som satte ihop dem? Men om proteinerna inte redan fanns där, hur kan då DNA, ribosomer och resten av surven överhuvudtaget tillverkas?

Ungefär som:
\"Vad kom först hönan och ägget\"?
Moment 22

Ett annat tankeexperiment: Om vi tänker oss att tiden är en fjärde rumsdimension då är idéerna om födelse och död egentligen rena illusionerna.

Om vi på nåt sätt kunde se oss själva utifrån skulle vi se ut som ormlika varelser som smalnade av till spädbarn i ena ändan och var skröpliga åldringar i den andra. Vi skulle slingra oss genom de tre dimensionerna samtidigt som vi också befann oss i en fjärde dimension.
2007-12-28

  Paul Axberg
Intressant diskussion som blottlägger oerhört stora frågor som inte alltid tycks gå att svara på. Dock vandrar miljoner och åter miljoner människor på denna jord som påstår sig följa en man och de ord han ger som vägledning för sitt liv. en av dom är jag och jag påstår mig inte heller kunna ge alla svar på alla universums frågor, men en sak är jag lyckligt övertygad om.. friden som lägrat sig i mitt hjärta den dagen jag gav Jesus Herraväldet över min själ den är verklig och ren. Jag har testat det mesta av droger på marknaden, sånt som ger en bitter eftersmak och skapar ett tvingande och depraverande behov, och som i många fall leder till våld och ångest. Kanske var det tänkt så från början att människans Ande skulle ha kontakt med sin skapare och därigenom få sitt djupaste behov tillfredställt, tänkt dig en skapare som gjort allt perfekt för den tillvaron vi befinner oss i nu. Hans högsta önskan är att få dela gemenskapen med sin skapelses krona, de som han gjort till sin avbild. En direktkontakt upprättas genom att han inblåser av sin livsande i människan! Vårt sökande blir aldrig tillfredställt föränn vi finner fäste hos honom, jag kan vittna om det, en sargad föredetta narkoman säger du, bra för dig men inget för den upplysta moderna människan som påstår sig kunna bevisa det mesta men ändå ständigt trasslar in sig i de senaste tesernas klibbiga garn. Vi vill ha allting bevisat för oss, och därför har Gud gjort gemenskapen möjlig genom en barnslig tro! Alla kan tro, från det lilla barnet till den vuxna människan, fast det kan vara svårare för den vuxne att övervinna sin otro! Jesus ger oss en nyckel "Den som inte tar emot himmelriket som ett barn han kommer aldrig dit in!" Att släppa alla förbehåll och ta emot kan vara det svåraste som finns. Barnet tar emot en gåva direkt utan att tveka, det är själva kärnan i barnets tro! "Låt barnen komma till mig och hindra dem icke, ty dem tillhör himmelriket" sa Jesus till sina lärjungar när dom i oförstånd ville hindra barnen att tränga fram till Jesus. För barnen var det en självklarhet att söka sig till denne Jesus som gav människorna Goda gåvor, helade dom sjuka och födde de svältande! Den kväll jag erfor den frid som Han ger i det hjärta som öppnar sig för honom cycklade jag två kilometer utan att hållai i styret på cyckeln. Jag läste ett bibelord det sista jag gjorde, somnande med bibeln uppslagen, vaknade nästa morgon med bibeln fortfarande uppslagen på bröstet! En natt utan ångest och mardrömmar med en frid i bröstet som inte var fabricerad och falsk! Den som räknar ut Bibeln som en avlagd och uträknad tillgång får nog tänka om enligt mitt förmenande. MVH Palle
2006-08-24

  Lola
Jag skulle vilja fortsätta argumenten... men inte så här.
Jag är överväldigad och djupt rörd över att du tillägnat mig denna text. Du har tydligt visat att du följer mina tankebanor och att du Bryr dig Om. Tack, är det enda jag kan säga - dessvärre ett ord det gått inflation i.
Men, Tack. På Riktigt.

"liv enligt vårt synsätt" - bara dessa fyra ord sätter igång laviner inom mig.
Jag påminner dig avslutningsvis om ett stycke ur 'Lolalove':

'Och du, strängteorier hit och dit, religioner och kvantdarr och jordbävningar applicerade på någons hud är väl ändå bara försök att ge oss värden, förklara existensen och varför just vi blev förbannade med intelligens? Skillnaden mellan fakta och fantasi har jag fortfarande svårt att filtrera - önskar mig mentala barder,
jag vill vara en val.'
2006-04-19

  sol
i ett rum som väl universum är
finns ingen tid
meningen med livet
är att finna sej i meningslösheten
och njuta av gudomen vi har inom oss.
kärlek=gud=tillit
2006-04-19
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Popeno
Ulf Popeno