Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
2001 resta jag runt i Syrien. Såg affischer på Bashar al Assad, den nye presidenten (eller den som skulle bli?), den elfenbensglänsande ruinstaden Palmyra i ökninen, blommande träd utanför Aleppo, soqen i Damaskus. Skrev nedanstående då. Men nu...kan jag


Den röda mattan

två tonårsflickor med en vattenpipa
och två koppar starkt sött kaffe
på en bar i Damaskus basarkvarter
välter världen över ända
med sina kepsar
tighta toppar
och bara fötter i vippande sandaler

de gamla männen
vid bordet intill
verkar oberörda
i sitt samtal om sakernas tillstånd

kanske är det bara jag
den fördomsbelastade västerländska modern
som häpnar över flickornas öppna närvaro
i dessa beslöjade omgivningar

luften är söt och kryddig
det är mycket hett
en åsna står bredvid ståndet
med brända mandlar

mattförsäljaren kallar mig madam
vill bjuda på te
mattorna silkeslena
doftande sjungande sagoberättande

resor gör mig förvirrad
inte ens min egen kropp
har rätt passform
jag är för stor och vit
och rädd för magsjuka
och min oförmåga att pruta

senare tänker jag
att jag borde ha köpt den mörkröda mattan
säkert barnarbete
men i alla fall
en sådan chans kommer aldrig igen





Fri vers av lena köster
Läst 307 gånger
Publicerad 2015-11-27 16:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lena köster
lena köster