Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Har inte sett den förrän nu.


Natural Born Killers

Vad gör man när filmer kostar 69:- och dessutom är den typen av filmer som alla i en bekantskapskrets säger att man måste se?

Nåväl. Den och Time Bandits tog plats i min näve när jag lämnade videobutiken.
Natural Born Killers är precis det där uttrycket, det där som började med punken, slog rot i många ungdomsrörelser och formar t ex Marilyn Mansons budskap. Det är svårt att uttrycka i en mening, långt lättare i handling. Men, man måste använda hjärnan för att inse dess budskap.

Natural Born Killers är för pacifismen vad surströmming är för sushi. Den har en stark rutten smak men har i grunden samma innehåll. Att se denna film är som att köra huvudet i en surströmmingsburk. Om man låter hjärnan hänga med. För vad säger filmen? Jo, i mina ögon ställer den frågan:

Varför detta intresse för dessa enormt tragiska människor som benämns som seriemördare? Varför detta notoriska intresse för alla detaljer om offren, hur många de var, hur de dog, vilken typ av tortyr som tillämpades?

Varför detta spänningsfyllda skimmer över människor som är mänsklighetens totala motsats?

Det är människor som aldrig fick det som man som människa måste ha. Det är människor som lyckats överleva, trots omständigheterna. Det är människor vars olycka förvandlats till norm.

På Internet får vi aldrig läsa spaltmeter om de som räddat hundratals liv, bara om de som berövat andra sina.

För mig är Natural Born Killers en pacifistisk film. Den skildrar ett skräcksamhälle som inte bara förnekar ett stort jävla äckligt problem, försöker lösa det med medeltida problemlösning, utan också romantiserar det och gör det till en Prime Time våt dröm.

Den skildrar vårt samhälle. Här. Just nu.

På konvolutet till filmen står det:

\"En timme extra! Skrämmande scener som aldrig tidigare visats!\"

Det är ord som passar dåligt till filmens sensmoral. Det är ord som skvallrar om kommersiell idioti och frånvaro av insikt.
Men, det säljer filmen. Filmen lever på den ruttnande cancer som den själv beskriver i dess mest groteska form.


Det gör mig ledsen.
Övriga genrer av Ulf Popeno
Läst 381 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2006-06-18 03:26Bookmark and Share


  Ulf Popeno
Jag fick reda på att min väns yngsta son, 8 år, skaffat driver 3 till sin Xbox. Jag har själv knappt kunnat undgå reklamen för GTA 4, som sparkat ut de miserabla, desparata och groteska ifrån reklampelarna. Det är enormt vilket genomslag en psykopatsimulator kan ha. Men, det är underhållning. Det är nöje. Och vi vill väl alla leka gangsters med blod upp till armbågarna, för en kväll.

det är ju ändå bara ett spel.
2008-05-13

  Kicki Karlén
Det var ord och inga visor det. Men de flesta av oss människor i väst är konsumenter, så man kan ju undra varför sex och våld, tortyr och massmord säljer så bra... Det är ju VI som är köparna, man antar i statistiska analyser att vi är nyttomaximerande och rationella människor. Man kan ju då undra om inte hela västblocket borde gå i gemensam psykoanalys och städa sina hjärnor.
Det var bra skrivet inlägg i debatten du gjorde där, vi behöver prata om sånt här, för det är det här beteendet vi lär våra barn...
Det kanske mest tragiska som jag ser det, är att i Sverige är det fult att vara hjälte... du ska inte tro att du är något!
2006-06-20

  Lola
Det är människans morbida intressen som krockar med den här uppfinningen, vaheterdennuigen... ja just det, Moralen och vad som anses vara Rätt kontra Fel. Vi är födda med inbygd dubbelmoral. Klart att det är fel att massmörda, för tusan, det är inte det jag hävdar. Men vi har en dragelse till och intresse för olyckor och hemsketer. Kanske för att vi inte är de gudar vi vill vara utan en blodtörstig djurart av många? Kanske precis tvärtom... Kanske är det den där oron över hur saker och ting egentligen ligger till som spökar... Vad händer när man dör och efter det? Vad händer dessutom om man dör brutalt? Hur kan någon inte besitta spärrar eller t.o.m känna ett tvång att behandla andra så?
Du vet väl hur det ser ut vid trafikolyckor - förbipasserande bilar åker i snigelfart, kanske inte främst för att visa hänsyn utan för att möjligen kunna snappa upp en och annan visuell bild av vad som hänt.
Det är det här med vår förbannelse och största tillgång som komplicerar saker för oss, du vet - Intelligensen..
Äsch, jag ska inte svamla vidare och uppta för stort utrymme. Din text satte igång tankar, och det är väl ett bra omdöme?
2006-06-18

  sol
precis som övriga samhället -
tyvärr!
2006-06-18

  sol
precis som övriga samhället -
tyvärr!
2006-06-18
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Popeno
Ulf Popeno