Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
.. nu är jag upplärd ... med småfåglarnas namn, vikt, läten, släktskap ...


Småfåglarna och jag, poecile-flickan

Min första småfågellista består av: svarthätta, rödhake, hackspett, domherre, steglits, stare, nötskrika, talgoxe, blåmes, svartmes, tofsmes...

Men så fann jag den lilla talltitan och då kunde jag dansat runt i vårt hus, där köket är en del av vardagsrummet, som är endel av brasrummet undertill - så jag kunde flugit ikring i min fjäderskrud. Dessa underbara uppgifter hittar du på länken: https://sv.wikipedia.org/wiki/Titor

Talltitan heter hömötiainen på finska, ett roligt namn, där hömö är liksom fjofsig och tiainen = mes. Denna lilla fågelen väger 11 g och har fått namnet Poecile montanus,

Entitan väger även 11 g och har fått namnet Poecile palustris,

Wikipedia berättar: Titor (Poecile) är ett släkte i fågelfamiljen mesar som tidigare ingick i släktet Parus. Efter jämförande genetiska och morfologiska studier behandlar idag de flesta auktoriteter Poecile som ett distinkt släkte.

Namnet Poecile har ofta kategoriserats som femininum. Men Johann Jakob Kaup, auktor för taxonet Poecile, specificerade inte detta och genom att följa regelverket uppsatt av ICZN så måste släktnamnet kategoriseras som maskulinum. 

Undrar ifall mitt släktnamn (vilket av dem man nu skall välja på) är feminint eller maskulint - HM???

Wikipedia fortsätter: Samurajmes placerades tidigare i Poecile, men betraktas nu efter genetiska studie allt oftare utgöra ett eget släkte Sittiparus (tillsammans med vitpannad mes (Parus semilarvatus).

Poecile i striktare bemärkelse kan delas upp i följande utvecklingslinjer enligt Johansson et al 2013:

En basal linje med de troliga systerarterna balkanmes och vitbrynad mes.
Europeiska och asiatiska arterna davidmes, entita, hyrkanmes, talltita och sikangtita.
Amerikanska arter, som vidare kan delas upp i de brunhättade mesarna lappmes, kanadames och rostmes å ena sidan och arterna karolinatita, amerikansk talltita, bergtita och mexikansk tita å andra sidan.
Johansson et al 2013 visar alltså att hyrkanmes, tidigare betraktad som underart till balkanmes, snarare är en del av talltitekomplexet, liksom att amerikansk talltita inte är nära släkt med talltita trots att de tidigare betraktades utgöra samma art och är väldigt lika till utseendet.

Åååh: vilka romantiska namn - tror jag skall välja den vackraste av dessa och skapa om mig till mes!!!
Tänk dig att i stället för att vara en poet på poeter-sidan kunde man ju vara en 11 g stor poecile-flicka!
Övriga genrer (Brandfackla) av Monika Gammelmormor VIP
Läst 84 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2018-11-13 00:55Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Tack!
2019-07-03

    Annika J VIP
Tack för en mycket intressant text. Just i dag har jag själv läst en del om stjärtmesen, min absoluta mesfavorit!
2018-11-13

  Eva Helene VIP
Den lilla vackra tetan (ävenledes kallad så) har dessutom rykte om sig att medföra lycka och tur. Så hon får gärna fortsätta att sjunga här med sin spröda röst.
2018-11-13
  > Nästa text
< Föregående

Monika Gammelmormor
Monika Gammelmormor VIP