Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

1 februari

 

En lysande poet i mörkret
smått elektrisk utan dämpande
och utan glödlampor
inte ens i mikron, spisen eller under fläkten
bara en julljusstake i köksfönstret
som sladdade in där för nåt år sen

”Äh, jag har redan sett så mycket av livet”

han menar att mörkret är underskattat
jag tänker att det är få förunnat att
finna sig tillrätta i

Han bryter mot alla mallar och mönster
varför skulle man inte
så vi ställer stolarna mot hans fönster
sitter som på café
äter tårtbitarna jag tog med
fortfarande lite medfaren
av sin litiumförgiftning
yrseln sitter väl i några dar
glad och tacksam över livet
som lät honom stanna kvar

berättar om sina syner
hur kinesiska armén slog med lie över snön
på ett tak på lasarettet
och hur han grät

berättar att personalen säger
att han är från vettet

Han talar om Freud, Jung och Sabina
det legitima versus själsfina
nästan som vi, fast lite tvärtom
två poeter, två ordakrobater
och patienter till en psykiater
den vassaste kniv med poetisk själ
som vill oss så innerligt väl att han vakar
över våra liv även i livet efter detta

Freud och Jung, de rökte opium
vi ryker ihop med omgivningen ibland
men får nöja oss med feldoserad medicin
och Winston

 




Fri vers av KattenKin VIP
Läst 203 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2020-02-02 01:45



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Bra och tankeväckande text om livskraft!
2020-02-03

  Gunwale VIP
Kanske man kan säga att poesi förhåller sig till vetenskap (inklusive psykologi) och fantasi (inklusive syner, hallucinationer) som djup/höjd förhåller sig till längd och bredd. Skapar en ny dimension. Kanske förvandlar den andra liknande ”motsatser” också, som t ex ljus och mörker.
(Bara en tanke jag fick av någon anledning.)
2020-02-03

  Nanna X
Ljus i mörkret och en underbart slagkraftig jämförelse i slutet
2020-02-02

    Lena Staaf VIP
Så innerlig dikt där de båda slitna poeterna lyser klart tillsammans med den enkla ljusljusstaken.
2020-02-02

  Solweig Jansson VIP
Berörande och tänkvärt ! En njutning att läsa !
2020-02-02

    ej medlem längre
Verkligt fin och varm kärlekshyllning till poeten och poesin. I all sårbarhet och mänsklighet är vi vackra.
2020-02-02

    Roger Runkar Ragnar
Tycker mycket om denna text, den är innerlig !
2020-02-02

    Roger Runkar Ragnar
Hmmm………en aning atypiskt KattenKin inbillar jag möjligtvis mig för stunden. Vilket kan vara en aning befriande för en tredjedel av läsarens synapser. Så som du själv skrev i en kommentar till en annan diktkonstnär på denna planet: Och som vanligt skriver du bra !
2020-02-02

  TrollTörnTrappan VIP
Strålande diktat kring denna ljusa stake och symboliska poet!?!
2020-02-02
  > Nästa text
< Föregående

KattenKin
KattenKin VIP