Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
parvis rimmad text


om Baudelaire (1821 - 1867) Fleurs du mal, 1857

För 200 år sen ungefär
föddes poeten Baudelaire

känd i världen all
för mästerverket Fleurs du mal

Han fann diktarlust i gift
och skrev om människor på drift

Han använde sig av morfin
och myntat har begreppet spleen

Han var från illusioner fri
och ogillade klassisk poesi

Han skildrade prostitution
och inte sällan perversion

I njutning, konst och poesi
fann hans diktjag eufori

Sex dikter tog man i beslag
De bröt mot rikets lag

Just dessa dikter blev förstås
särskilt lästa här hos oss

Skönhet var för honom viktig
och formfulländning riktig

Så skapades en modernism
som ibland liknade cynism

Vid endast 46 dog han i Paris
av skamlig sjukdom: syfilis

Människan kan ej besegra
tid och död
Men konsten kan!




Bunden vers (Rim) av Monica Lindgren
Läst 188 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-05-12 22:27



Bookmark and Share


  Susanne Ljung Adriansson VIP
Informativt och elegant om poeten och hans liv. Jag har själv skrivit en dikt om Baudelaire, som också var rimmad :-)
2021-05-13

    Sefarge VIP
Elegant skrivelse
Med vikt att ihågkomma!
)
2021-05-12
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren