Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Prosakommentar till "om Baudelaire"

Nytt med Baudelaire var, att han i diktform försökte fånga "the stream of consciousness", som t ex James Joyce och Virginia Woolf senare så mästerligt gjorde i sina romaner. Baudelaires temaval var ingalunda nytt. Så hade t ex vår egen Bellman på 1700-talet besjungit supbröder och fala kvinnor. Många har försökt översätta Fleurs du mal, t ex Anders Österling. Österling hade, enligt Lasse Söderberg i Sydsvenskan 9 april 2021, planer på att själv röka hasch i Baudelaires efterföljd, men vågade inte, när det kom till kritan. Han nöjde sig med att resa till poetens grav på Montparnassekyrkogården och skriva om det i Malmötidningen.

En känd dikt av Baudelaire är l' Albatros, en dikt som handlar om en fågel, som i luften är en kung, men på jorden löjeväckande och tung. Baudelaire liknar sig vid en albatross, i diktvärlden suverän, men i människornas värld en avsigkommen och udda figur.




Prosa av Monica Lindgren
Läst 213 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2021-05-13 17:04



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Intressant och vemodigt att han ser sig som en albatros.
2021-05-14

  SatansSon
har själv aldrig gillat Baudelaire. men han betydde mycket för modernismen.
2021-05-13

    ej medlem längre
Intressant! Tror knappast att översättningen blivit bättre med hasch …
2021-05-13
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren