Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ambrosiansk strof, rimmad på Luthers vis


Hymn till livet

Tack, liv, att än en vår du gav
med fågelsång och skog och hav
och träd, där fåglar bygger bo
så trötta själar finner ro

Tack liv, att än jag leva får
så synd, att vi mot döden går
Jag finner ju i liv behag
men nalkas döden dag för dag

Njut dagen! Visdomsord det är
Var rädd om den som du har kär
för snart alltsammans borta är
men detta även frihet är

Måhända själen evig är
att så det uttänkt är
Det kan vi inte veta än
Om detta får vi insikt sen!




Bunden vers (Annat versmått) av Monica Lindgren
Läst 192 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2021-05-23 13:26



Bookmark and Share


  Susanne Ljung Adriansson VIP
Jag beundrar dem som klarar att skriva på versmått... visste inte ens att det fans något som hette ambrosiansk strof... Och rimmat på Luthers vis... vad innebär det, tro?
2021-05-25

  Marita Ohlquist VIP
Underbart livsbejakande text!
2021-05-24

  Ulf Carlsson VIP
Regelrätt ambrosiansk strof!

Andra versen i sista strofen haltar dock och saknar en jamb. Går lätt att rätta till!
Slutrimmen på "är" känns aningen krystade och borde varieras mer.
Frågan är också om det är "jag" eller "vi" som är diktens huvudperson.

Innehållet passar bra för formen och kanske t.o.m. Luther hade gillat vissa vändningar...

Bra försök att återuppliva detta klassiska versmått!


2021-05-23

    Sefarge VIP
Ljuvlig skrivelse mitt
i skapelsens sköna
Födelsetid. Tack för
Den!
;)

2021-05-23
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren