Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
blankvers


Om Madame Bovary. Roman av Gustave Flaubert, (1821 - 1860)

Madame Emma Bovary vill mer
än verkligheten ger. Hon önskar lyx
och spänning, äventyr. Så söker frun
få tröst hos andra män än maken Charles.
som är naiv och inget alls förstår.
Om Charles sin soppa får, så nöjd han är!
Hon köper fina kläder på kredit.
En amma dottern, Berthe, får om hand.
Till dottern knyter Emma inte an.
Rätt snart förfaller Emmas stora skuld
och ockrar'n skoningslöst vill ha sin slant.
Som pant har Emma honom lovat hus
och hem. Familjen på bar backe står.
Rodolphe, älskar'n henne överger.
Så går då hela livet överstyr.
I kvalfull död i cyanid hon flyr.
Också för Charles och Berthe det går på tok.
För apotekar'n, strebern, går det bra.
Med hederslegion han hyllad blir.

Så blir då denna bok, som handlar om
en hemmafru, som leds, en tragedi.
Romanens prosa nykter är och torr,
men anar gör vi diktarn's empati
i kända ord han om sitt verk har fällt:
Madame Bovary, jag själv det är!
(Madame Bovary, c'est moi!)




Bunden vers (Blankvers) av Monica Lindgren
Läst 219 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-06-12 17:24



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Bra skrivet om en kvinna som flög högre än vingarna bar.
2021-06-14

    ej medlem längre
Jag tipsar dig om Aednan en diktbok som kom ut 2018
2021-06-12

  Ulf Carlsson VIP
Flauberts psykologiska realism gör sig fint på blankvers, men måttet verkar snubbla på slutraderna.
2021-06-12

  SatansSon VIP
aldrig läst boken. orkar heller ej mera med romaner.
2021-06-12

    Sefarge VIP
Tack för klarsynt,rak,oförställd skrivelse
Som en intro. till det klassiska
Verket utan ej för mycken
afslöjande? (som jag ännu ej läst)
;)
2021-06-12
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren