Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
prosa


Finns det en evig sanning?

Finns det en evig sanning? Platon (300-talet f. Kr.) trodde det. Han menade, att den verklighet vi uppfattar med våra sinnen, sinnevärlden, bara är en avglans, en kopia av den sanna verkligheten, som är idéernas värld. I sinnevärlden råder tid, rum och kausalitet och den ändrar sig därför ständigt. Idévärlden, däremot, är beständig. Idéer, som det goda, det sanna, det sköna, är eviga. Innan själen hamnade i en kropp, levde den i total kunskap, och efter kroppens död kommer själen att återfå allsmäktig kunskap. Platon trodde alltså på evigt liv, d v s att själen är odödlig. Han trodde, att en demiurg (eg = hantverkare), en sorts gud skapat världen.
Romantikens filosofer och diktare grundar sin ideologi på Platons lära. I Sverige är t ex Tegnérs dikt "Det eviga" och Viktor Rydbergs "Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill...hör evighetens rike till", exempel på denna idealism.

I Korintierbrevets 13:e kapitel, 12, står följande: "Nu se vi ju på ett dunkelt sätt, såsom i en spegel, men då skola vi se ansikte mot ansikte. Nu är min kunskap ett styckverk, men då skall jag känna till fullo, såsom jag själv har blivit till fullo känd."

Som jag förstår det är det ungefär samma sak som Platon menar, eller hur?




Prosa av Monica Lindgren
Läst 221 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-07-14 18:18



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Vi föds med frågor och nyfikenhet. En längtan efter det evigt sanna. Och kanske kommer vi allt närmare med åren.
2021-07-17

  Marita Ohlquist VIP
Platon är intressant, trots att hans texter är mer än 2000 år gamla är han en ständig inspirationskälla än i dag.


2021-07-14

  aol
Så sant vi kan inte dö du äger din kropp men den är inte du
2021-07-14

  Blomma-Stjärna VIP
en utmärkt introduktion till Platon och mer därtill - tack!
- spännande att läsa gamla filosofer och Bibeltexter... läsa om buddhism, taoism, konfucianism...
- vackra, kloka idéer - som att allt ska bli uppenbarat! - tröstar själen!
2021-07-14

    Sefarge VIP
Hm.m verkligen klokhetens tankar
Komna ur dig. Har du måhända
någonsin varit i Korinth och
druckit ur upplysningens
Källa där?
;)

2021-07-14

    ej medlem längre
Eller som Ingmar Bergman, såna sanningar som ansiktet sitter fram och baken bak, minns inte citatet exakt längesen jag såg den filmen

Nietzsche menade att någon sanning inte fanns, allt är bara sett ur olika perspektiv
Minns inte det citatet exakt heller
Skyller på mitt dåliga minne
2021-07-14
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren