Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
rim


Om David, Bat-Seba och Salomo

När David ser Bat-Seba bada,
väcks hans drift.
Han kallar henne till sig,
fast hon är gift.

Varför lyder Bat-Seba?
Hon har inget val.
Man lyder kungen,
fast man känner kval.

Som om Bat-Seba
blott är ett objekt,
ligger kung David hos henne,
egenmäktigt och fräckt.

Efter avslutad älskog
skickas Bat-Seba hem
till sin makes hus
igen.

Snart ligger i öppen dag,
att Bat-Seba är gravid.
Tvärs emot rikets lag
Slut nu, med hennes frid!

Omöjligt att Uria
har del i konceptionen,
ty han är ute och strider
för nationen.

Nu lider Bat-Seba svårt.
Straffet för äktenskapsbrott
är stening till döds.
Det är kvinnans lott.

När David får kännedom
om sakens allvar,
drar han sig inte ur,
utan tar sitt ansvar.

Först han listigt
Urias död arrangerar.
Med Bat-Seba han sen
sig lierar.

Han gör Bat-Seba
till sin fru.
Elva hustrur har
kungen nu.

Men av Davids fasoner
har Gud fått nog!
Som straff såg han till
att barnet dog.

Men David och Bat-Seba
får ännu en son.
Han blir av Gud älskad,
det är Salomon.

I visdom och makt
finns ej hans like.
Hyllad han blir
långt bortom sitt rike.

Salomo låter bygga
en ståtlig kyrka,
där Israels folk
sin Gud ska dyrka.

Men Salomo älskar kvinnor
av främmande stammar.
Inom kort
han deras gudar anammar.

Som straff förlorar
Salomos ätt
kungamakten i Israel.
Salomo har förverkat sin rätt.

Salomo, vis och mäktig,
gynnad av Gud.
Varför kunde han inte
hålla Guds bud?

Svar: "ingen människa finnes, som inte syndar". (Första Konungaboken, kap, 8, 46)




Bunden vers (Rim) av Monica Lindgren
Läst 177 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2022-01-22 12:25



Bookmark and Share


  Emanuel Sigridsson VIP
Outtröttlig fortsätter Du din bildningsrunda, öppnar för många det okända. Jag läser just nu mycket lärdomshistoria och det är det enda som riktigt gör mig stolt över att vara svensk. I Sverige har vi ställt bildningen högt alltsedan 1600-talet, med tiden kom också den genomtänkta reflektionen och och längs den stigen ställer Du dig med frågan om den tyranniska viljan. Vad är människan i händerna på?
2022-01-22

    Sefarge VIP
Tack till skrivelse som ger
Funderingar: Då kanske
Det ej är så synd om
Människan? Som i
sig själv då är en
"ständig syndare?"
;)
2022-01-22
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren