Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
prosa


Reflexioner om Processen av Franz Kafka

Likheten med Jobs bok i Gamla Testamentet är slående. Det handlar om den oskyldiga människans lidande och straff. Fast enligt Bibeln är ingen människa "oskyldig", för vi har alla ärvt Adam och Evas skuld! K rannsakar sig själv, liksom Job, och undrar: - Vilken synd har jag gjort mig skyldig till? Varför straffas jag?

Ett litet barn, som känner sig oälskat och ignorerat, kan känna skuldkänslor. Kafkas far lär ha varit mycket sträng och kärlekslös i sin relation till sonen. Någon Kafkaforskare, ( minns inte vilken) föreslår, att det kan vara överjaget som går till rätta med det undermedvetna, dess drifter och hemligheter. Säkert var Kafka bekant med Freuds drömtydning, som utkom 1899.

Det kan också vara en allegorisk skildring av judeförföljelse, ständigt aktuell! Kafka var själv jude, men inte troende, och blev kanske därför inte helt accepterad av den judiska församlingen i Prag.
Kanske handlar det om den tomhet, övergivenhet och ensamhet, som många människor upplevde vid tiden för första världskriget, då gamla värderingar, som Gud, patriarkatet och fosterlandet, började ifrågasättas. Jag kommer att tänka på Pär Lagerkvists dikt "Ångest heter min arvedel".
Kafka dog 1924. Han slapp alltså uppleva Hitlers tredje rike och Förintelsen, vars rättssystem och cynism var mycket likt det som Josef K får uppleva i romanen!




Prosa av Monica Lindgren
Läst 250 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2022-03-27 19:37



Bookmark and Share


  till E
Intressant text Monica. Boken gjorde starkt intryck på mig i min ungdom och jag har den kvar ännu. Tack!
2022-05-25

  Dennis Brinkeback VIP
Mycket bra och tankeväckande
2022-04-18

  Olof Lagerhorn VIP
En mycket intressant och tankeväckande
text kring till synes evigt existentiella frågor
om skuld och straff och känslor av
övergivenhet.

2022-03-31

  Anya VIP
Så intressant och lärorikt att läsa. Jag kan ingenting om Kafka. Du gör mig nyfiken.
2022-03-29

  Marita Ohlquist VIP
En bra text att läsa och begrunda.
2022-03-28

  Ulf Carlsson VIP
Reflektioner med stark aktualitet!
Lagerkvists poesi verkar vara kongenial med Kafkas prosa i känslan av övergivenhet och skuld, ett slags absurdism i moderniteten och en uppföljning av Kierkegaards existentiella ångestproblematik från föregående sekel.
Vi är alla fortfarande som Job och K!


2022-03-27
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren