Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
prosa


Josef och hans bröder, hur det gick

Farao var vänligt inställd till Josefs släktingar, och eftersom ännu fem hungerår återstod, föreslog han att de skulle flytta till Egypten, alltså bo nära sin bror, som skulle försörja dem. Men först skulle de resa tillbaka till Kanaans land och hämta fadern, Jakob, all hans boskap och allt hans folk. Bröderna fick vackra kläder, praktfulla vagnar och mängder av förnödenheter och gjorde som Farao sagt. Det var tillsammans sjuttio personer, som slog sig ner i Gosen - senare synonymt med ett lyckorike, typ Eldorado - i norra Egypten vid Nildeltat. Det var ett bördigt land, israeliterna trivdes och förökade sig. Så dog Farao och den nye härskaren visste inte om Josef. Han oroade sig för att israeliterna höll på att bli för många och därigenom kunde utgöra ett hot mot egyptierna. Så kom det sig att israeliterna, Jakobs och Josefs efterkommande, fick utföra de allra tyngsta och besvärligaste arbeten. Ja, de blev helt enkelt trälar i Egypten. Så småningom blev Mose av Gud utsedd att föra dem hem till det land av mjölk och honung, som Gud lovat dem. Resan tog fyrtio år och var mycket besvärlig. Men det är en helt annan berättelse.




Prosa av Monica Lindgren
Läst 168 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2022-05-26 12:43



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
En bra och tankeväckande text om en tid som var, tycker ibland att jag ser likheter i den tid som är.
2022-05-27

    Sefarge VIP
Tack för en snabbresa genom
ett "förgånget"Bibel landskap
Minns min barndoms korta
Kristendoms timmar
Som byttes ut mot
Religions kunskap
Och Bibelns
Berättelser
undanträngdes
till förmån för
annat mer
"överskådande"
;)
2022-05-26

  Grubbelmia
Så bra fångat. Bibelns berättelser berör än idag. Kram /Grubbelmia
2022-05-26
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren