Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Nu är julen här och alla är så glada. Eller?

(Krönika)
Det är synd om människorna

 

 Behöver din son verkligen den där stora legobyggsatsen som han kommer att leka med ungefär två gånger på ett halvår och sedan glömma bort? Får du inte dåligt samvete när du suttit i fyra timmar och proppat i dig så mycket lutfisk med vitsås?

    Då och då skänker ni en vänlig tanke till dem som jobbar på jul. Brandmännen och Arne Weise till exempel. "Ååh, stackars dem som inte får vara hemma på jul."

    Det finns folk som hade varit överlyckliga om de hade haft ett jobb att gå till på jul. Att bara ha någonstans att gå. Det är en dröm för många.

    Svenskar lägger ner 22 miljarder kronor på julklappar varje år. Varför ska vi ha en dag om året då vi ska ge alla vi känner massa saker och vara snälla. Varför kan vi inte vara snälla varje dag något till någon som gjort sig förtjänt av det? Jag har ingen som helst lust att stå och se rikemansungar gråta över att de inte fick coolaste dataspelet som endast kommit ut i USA. Jag har ingen lust att stå och se på medelklassen och underklassen och gnider händer och säger "Ja nu ska vi unna oss något extra som vi egentligen inte har råd med."

God helvetes jävla jul. Vi alla firar Jesus födelse som egentligen skedde i april. Nej! Det är fel. Vi firar inte Jesus födelse. Vi firar att vi har en sån underbar familj. En sådan där liten kärnfamilj med mormor och farfar. Så hugger vi en fin liten gran som hela släkten dansar runt och alla är så förbannat glada. Alla har det så bra. Hur kan folk arbeta på julafton och bara strunta i barnen med samvetet i behåll? undrar alla.

    Barnen klarar sig, tro mig. De har sina nya fina leksaker de fått. Det finns så många andra i samhället som behöver hjälp. Och de blir glada bara för att det är julafton. Julafton för dem är som vilken dag som helst. En dag i ensamhet och längtan efter ett eget hem och en egen familj.

 

Julen handlar inte om gemenskap. Den handlar om ren egoism.Prosa (Novell) av osynlig
Läst 757 gånger
Publicerad 2006-12-19 07:31Bookmark and Share


  Ummm~oh~yeah
"Barnen klarar sig, tro mig. De har sina nya fina leksaker de fått."
men tror du verkligen att de mår bättre av sina leksaker än sin familj? Julen ska ju vara till för ALLA, klart de som inte har någon familj, men det betyder ju inte att de som har nån att vara med på julen inte förtjänar det. Nej, man ska inte vara korkad och tro att alla ska och kan sitta hemma på julen och njuta av julskinka och fucking kalle anka, men de som kan det kan jag inte se varför de inte ska få göra det?
2007-01-13

    Camillaa
UNDERBAR


/ C
2006-12-23

  Oskar...
Fast nu har ju till och med Weise försvunnit. Jag hoppas innerligt han har någon där hemma att tända ett ljus för.
bara vi slipper Ernst i år!!


Tid för eftertanke.. Trots att jag alltid varit optimist (och föreställer mig att jag fortfarande är det i de flesta avseenden) så lutar julen längre och längre åt helvete..

Du har så rätt! Men det är trots allt en mörk bild du återger; för det finns något liknande den gemenskap som du säger saknas. Bidrag till diverse hjälporganisationer chockhöjs, tanten på bussen får faktiskt hjälp upp för trappan, och blicken man får om man själv är den som varligt hjälper, är inte vettskrämd utan tacksam, barnögon tindrar faktiskt bara vid anblicken av paket under granen. Det är inte alltid mina småbarnskusiner ens bryr sig om innehållet i klappen.
Dessutom är julen för mig på något sätt "helig" trots att jag inte är kristen. Familjen är samlad helt och hållet, och det händer inte ofta.

Välskriven och ärlig i alla fall!
Skitbra uppbyggd.. lugnt i början, man får fin koll på vad det här handlar om, och sedan är texten riktigt personlig precis som en krönika ska vara. ..kanske bara ändra "Ja nu ska vi unna oss något extra"?

God Jul min Osynliga vän.. ;)
2006-12-20

  Jinzan
Ojojoj... Lite trög ibörjan, men sedan kom du riktigt igång och du fick mig att verkligen fundera.
Jag har en kusin som har ALLT, precis ALLT. Han är sju och har redan mördarspel på TV:n. Och det finns ingenting i normal prismivå som man kan köpa till honom som han inte har. Tillslut blev det fyrairad spel. INTE på dator. Han är prylfixerad, och jag älskar att du tar upp det. "Jag har ingen som helst lust att stå och se rikemansungar gråta över att de inte fick coolaste dataspelet som endast kommit ut i USA." Så sant så sant.
Jag själv tycker julefirandet har mist sin innebörd. Jag älskar julen, stämningen och familjen, men alla tror att ALLA branen gillar julen för paketen. Jag menar mamma trodde jag gillade julen för det... :/ Men det jag gillar är att kunna ge, men också ta emot!
Även om den var trög i början är den minst värd en 5:a för ämnet du tar upp! :) God jul!
2006-12-19
  > Nästa text
< Föregående

osynlig
osynlig