Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Krönika


Tjejsnack eller skitsnack?

"Män är djur" var nog de mest uppmärksammade orden under 2005 när ROKS* ordförande Ireen von Wachenfeldt gick ut i media och uttalade sig. Jag håller inte med henne. Jag tycker att det är kvinnorna som är djur.

Ibland funderar jag på vad det är för fel på tjejer. Allt snack om att tjejer är så omtänksamma och snällare än killar. Tjejer gråter, tjejer tröstar och det känns jättebra. Men hur bra känns det när man får veta dagen efter att hon som tröstade har sagt till någon annan att man är jobbig, ful och konstig? Då känns det kanske inte lika bra.

Men vad är egentligen bäst? Att bli tröstad av en människa som visar sig vara falsk eller inte bli tröstad alls. Om man nu känner att man verkligen inte gillar personen (för visst finns det folk man absolut inte går ihop med) så lägg inte ner tid på att trösta henne/honom. Lägg det ansvaret på någon annan så gör du både den ledsna personen och dig själv en tjänst.

Det krävs så lite för att skitsnack ska uppstå. Snacket finns där hela tiden. När man sitter i uppehållsrummet och pratar om innebandyträningar och fredagens fester kanske Amanda i parallellklassen går förbi. Så vräker någon ur sig: "Jag förstår inte hur hon kan ha sina byxor så högt upp." De andra småskrattar och håller med. Sedan återgår samtalet till innebandyn. Och ingen har på känn att de just precis sårat en människa.

    Men varför snackar man skit? För en del är det nog en trygghet. Man känner sig kanske omtyckt och att man tillhör någon. Eller så kanske man snackar för att man helt enkelt inte har något annat att prata om? Risken är väl att den du snackar skit med pratar bakom din rygg också.

Även media är skyldiga till allt skitsnack. Många tv-program, speciellt dokusåpor, går ju inte ut på något annat än att snacka skit. Sedan kommer kvälls- tidningarna och gör skitsnacket större än vad det egentligen är. Klart barnen lär sig tidigt.

Nu finns det såklart även killar som snackar mängder med skit, men det skiljer sig fortfarande från tjejers snack. När tjejer pratar så kallat "tjejsnack" pratar de ofta om människor. Folk från tv, i tidningar, folk i klassen, folk på stan och så vidare. Då kan det så lätt slinka ur en elak kommentar om någon.

Killar däremot pratar mer om bilar, båtar, datorer, spel, prylar i stort sett. Därför uppstår inte skitsnack lika lätt.

Jag tror att anledningen till att tjejer har ett underläge i samhället är för vi snackar skit om varandra. Jag säger inte att killar har det bättre, jag säger att om vi tjejer hade samarbetat hade världen nog varit mera jämlik.

 

* Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
Övriga genrer av osynlig
Läst 1182 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-02-24 21:41Bookmark and Share


  KonstigaKatter
Det med killar är att de håller sig till fakta, de är lika känsliga om inte mer än vi. Kvinnor, tjejer snackar snabbt, känslor har företräde, senare kommer eftertanke; bra, onda ord, åsikter blandas, mixas... eh... riktig röra... Inte alla, javisst! Om vi hade kunnat utgå från individer och inte köntillhörighet hade det blivit bättre. Du är verkligen bra på att skriva en krönik, ger järnet för slöa hjärnor.
2007-03-11

  Mordnilap
Riktigt snyggt. Språkmässigt var det lättläst, lagom i längd och med sådana detaljer som gör krönikor bra, typ som titeln som skapar ett intresse och en frågeställning i början som man bygger vidare på osv. Finfint.

Åsikten har jag ingen klar bild över, och att börja anta kan bara bli fel, men jag kan lova dig att killar snackar en hel del skit om varandra också, dock i vilken utsträckning de gör det i jämnförelse med tjejer är inget jag tänker uttala mig om då jag inte har en aning.

Fortsätt i samma stil.
/M
2007-03-09

    LitenSyster
Du är duktig Linn. RIktigt duktig. Den är så lätt att läsa. :) Som jag sa förut idag, du kommer bli nåt. Du är på väg nånstans.
Kramkram
2007-03-01

  Oskar...
Du börjar kunna det här med krönikor.. Håller väl i och för sig inte med dig utan håller stenhårt med Ireen.. Vi är djur och jag har för länge sedan förlikats med det, hehe.. Hade kvinnor haft alla maktpositioner hade världen sett oerhört mycket trevligare ut, så betraktar man inte människorasen som ett djur utan drar en gräns så är kvinnor i alla fall mänskligare än män. ;)

Bra tankegångar som framställs på ett intelligent sätt. Alldeles lagom med egna åsikter och en känsla för att fånga läsaren. Jag saknar bara knorren på slutet och en lite mer \"banal\" inledning.
Fortsätt skriv för guds skull (eller för vår skull snarare)
;)
2007-02-24
  > Nästa text
< Föregående

osynlig
osynlig