Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Fotot finns i \"Lyckad nedfrysning av herr Moro\"


Den aktningsvärde bödeln

Det finns bilder som etsar sig in för evigt.
Ett SS-förband är i färd med att arkebusera gisslan i Jugoslavien under andra världskriget. En lång rad resignerade människor med bindlar för ögonen står uppställda mot en gigantisk halmstack, väntar på döden. En av SS-männen har lösgjort sig från de andra, han har tagit av sig hjälmen och hans hår är rufsigt. Han verkar mycket ung, knappast mer än en pojke, och han är på väg fram mot halmstacken. Där kommer han att ställa sig som en i raden och låta sig skjutas med de andra. Vi får aldrig veta vad som drev honom men jag är övertygad om att vandringen bort från bödlarnas led var en gränslös lättnad. Jag tror inte på vare sig himmel eller helvete efter döden, men just den pojken valde att vara i himmeln under sin tjugo steg långa vandring.
Det finns bilder som etsar sig in för evigt.....




Prosa (Prosapoesi) av papillon
Läst 258 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-10-30 21:39



Bookmark and Share


  Lyckohäxan Enediel
AJ så hemskt...men nog kan jag förstå hans val...
Det säger ganska mycket om hur han tyckte det var...han valde att dö istället för att dödas...och om det skulle finnas en himmel så är det där han är...
2007-10-30
  > Nästa text
< Föregående

papillon