Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Ett påpekande att sajten finns - till tröst för alla oss poetiska dårar som fäktar med lyran mot världens samlade ondska, klen uppskattning, kärlekskval, svag ekonomi och andra vidriga omständigheter.......


En inte längre så färsk sonettbakelse från Ofvandahls konditori

Det brustna hjärtat bildar diktens nav,
ur smärtan regnar floder utav tårar
ty längtan svikes, kärlek grymt man sårar
och lyckan den går mestadels i kvav

I känslors svall från stormigt upprört hav
där bränning slår, vid dödens dystra bårar,
vid alla livets gränser står vi dårar
och sjunger högt på randen av vår grav

Men ensam står du ej med dina kval -
det vet jag, liksom en gång Ofvandahl,
som goda vänner fick i tusental

För sorgsna skalder ges här likars tröst
när gråten stockar sig i sargat bröst
Ja, här finns de, som hör din svaga röst
Bunden vers (Sonett) av papillon
Läst 1086 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2007-11-16 08:53Bookmark and Share


    © Birgitta Wäppling VIP
Fin sonett, både vad gäller rim, rytm och innehåll.
2011-10-29

    ej medlem längre
Ha! Det här var allt kuriöst - jag har nämligen själv skrivit en sonett på kafé Ofvhadahl! Känns ju väldigt 1800-tal med skaldehommager till andra skalder och deras alster, må de nu tillverkas av honungsljuva ord eller rent, faktiskt på tungan smältande socker =)
2011-01-24

  Rune Thorsell
Kul med en "hommage a konditor Ofvandahl" — denne geniale pekoralist efter vilkens verk man numera förgävligen genomspejar bokbutikernas reoler. Men förvisso kommer den gode sockerbagaren att återuppstå. Han skall aldrig dö, han är endast avliden. Han bidar sin tid.
Din sonett lämnar intet övrigt att önska. Dess enda fel är att den är FÖR bra. Den saknar Ofvandahls vansinniga kontaminationer och katakreser.
Sonetten hade en stor mästare i Sverige — Sven Collberg. Tyvärr dog han på hösten 2002. Jag äger största delen av hans samlade verk.
2010-10-23

  Grävling VIP
Det här kanske inte har så mycket med själva dikten att göra, men en vän till mig lyckades med det bakvända uttalandet ""På Ofvandahls finns det dagsfärska spöken och bakelser från 1800-talet."

För övrigt beundrar jag alla som lyckas skriva någorlunda regelföljande sonetter.
2009-12-22

    BetweenTheLines
läst den några ggr utan att kommentera,tämligt slö som jag är-vill dock säga det kirurgiska ingreppet blev lyckat å gratulerar The Doc'.Finformulerad å väldriven sonett,med varm fyllning och en för mig uppfriskande rimflätning på terzinerna-speciellt ger jag extra eloge till andra vers,tragikomisk underbar å snygg

tror jag sparar
2008-12-12

  halmstrå
Den här älskar jag, tar till mitt av abstinens svårt darrande hjärta och sällar mig till de ännu ej sörjande men svårt drabbade anhöriga.
2008-12-09

  desperado
Herr konditor Ofvandahl från Upsala (det ska vara ett p) har många glada efterföljare och imitatörer här hos oss:-) Låt oss tillsammans äntra Pegasen och flyga upp till Parnassens yttergård! Det här gillar jag verkligen och ska leta rätt på Henrikssons \"Verskonstens ABC\" för at försöka hjälpa till att rädda den arma Sonetten. :-)
2008-06-13

    ej medlem längre
En skön sonett med annorlunda rimform på slutet. Mycket fin!!:)
2008-04-19

  vera gade VIP
Ja det var skön och rolig söndagsmorgonläsning!
Och så det stora problemet;-) Var ligger Ofvandahls? Jag har nog ätit potatisbakelse där, när dom var en nyhet under kriget, men var? Västerås? Uppsala?
2007-11-18

  Göran P Rödholm VIP
Härligt med en sonett, fin sonettrytm med lite ovanlig rimflätning i slutet. Den smaskar man gärna i sig. Få se, var ligger Ofvandahls konditori, låter bekant men jag minns inte ...
2007-11-17
  > Nästa text
< Föregående

papillon